Internet ogledalo #186 IO 186 PDF | Page 8

Dešavanja
Dešavanja

DIDS 2018

Deveta godišnja konferencija o razvoju interneta DIDS 2018 , u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije , održana je 6 . i 7 . marta u beogradskom hotelu " Metropol Palace “ pod sloganom " Čuvari internet identiteta “. Više stotina posetilaca i preko 2.000 gledalaca onlajn prenosa pratilo je predavanja i panel diskusije sa 16 stranih i domaćih stručnjaka o aktuelnim temama iz digitalne sfere , kao što su zaštita podataka o ličnosti u svetlu GDPR-a , uloga digitalizacije u očuvanju kulturnog nasleđa i značaj onlajn prisustva za poslovanje .

Obeležen je i 10 . rođendan . rs domena koji je , prema rečima Tatjane Matić , državne sekretarke u Ministarstvu trgovine , turizma i telekomunikacija , brendirao Srbiju na svetskoj mreži . “ I RNIDS i Republika Srbija su u pravo vreme shvatili značaj posedovanja nacionalnog domena i širenja upotrebe interneta . Pre deset godina samo 33 % građana je imalo pristup internetu , a danas taj broj obuhvata 68 % domaćinstava i skoro 100 % preduzeća ”, istakla je , pored ostalog , Tatjana Matić otvarajući ovogodišnji Dan internet domena Srbije .

Međutim , razvoj tehnologija doneo je i nove izazove . Na zaštitu ličnih podataka kao jedan od njih ukazao je Vojislav Rodić , predsednik Upravnog odbora RNIDS-a , koji je prisutne pozdravio u ime organizatora , objašnjavajući zašto je noseća tema konferencije zaštita internet identiteta .
Sajber ličnost – pravni aspekti zaštite privatnosti
“ Kada su prenosili predanje o Argusu Panoptesu , svevidećem divu sa 1.000 očiju , antički Grci nisu ni slutili da njegovi tvorci nisu bogovi , već da će to biti ljudska bića ”, započeo je svoje izlaganje Vladimir Radunović , direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije u Diplo fondaciji u Srbiji , aluzijom na ugrožavanje privatnosti ljudi prikupljanjem i korišćenjem podataka o njima . On je bio i moderator diskusije u okviru prvog tematskog bloka " Sajber ličnost “, kojom su Tomas Rikert , predsedavajući Foruma za nazive i brojeve u Udruženju internet industrije Eco , Kormak Kalanan , direktor Aconite Internet Solutionsa iz Irske , i Nevena Ružić , pomoćnica generalnog sekretara Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu
Internet ogledalo Business & Technologies Magazine :: Broj 186