Verstrooiing?
Veel mensen hebben vraagtekens bij het programma aanbod van de publieke omroep. Is de publieke omroep nog wel serieus genoeg?
Om dat te bepalen is een onderzoek nodig naar de indeling van programma's. Een dergelijk onderzoek is relevant om antwoord te kunnen geven op de vraag of de publieke omroep nog wel nut heeft.
Als hypothese voor dit onderzoek wordt genomen: De toename van het aandeel entertainment- en infotainmentprogramma’s gaat ten koste van het aandeel serieuze of ‘hard news’ programma’s.
Voorafgaand aan het onderzoek wordt eerst bepaald wat de variabelen zijn. In het geval van de voorgaande hypothese is de afhankelijke variabele het aandeel hard news programma's. De onafhankelijke variabele is de toename van soft news en infotainmentprogramma's. Om deze variabelen concreet meetbaar te maken zetten we deze om in indicatoren. Dat brengt ons tot de volgende indicatoren. Om de invloed van de toename van soft news en entertainmentprogramma's te meten kijken we naar kijkcijfers van deze programma's en het aandeel van het totale aanbod aan televisieprogramma's. Met deze indicatoren kunnen we concreet gaan meten of er een verband bestaat tussen het aanbod hard news en soft news.
Veel mensen zijn ons al voor gegaan met een onderzoek naar het programma aanbod van de publieke omroep. Najat Chaatouf, afgestudeerd mediawetenschapper aan de Erasmusuniversiteit, deed voor haar masterthesis 'Publieke taken en commerciële strategieën' een onderzoek naar het programma aanbod van de publieke omroep. Dit onderzoek zullen wij deels gebruiken voor het onderzoek naar het aanbod van de publieke omroep.
In haar onderzoek stelt Chaatouf dat er een correlatie is tussen het aandeel entertainmentpro-
gramma's gedurende primetime op de publieke omroep en de mate waarin een omroep afhankelijk is van advertentie-inkomsten. Ook valt op dat de omroepverenigingen die het minst afhankelijk zijn van advertentie-inkomsten, het meeste hard news brengen. Er is dus wel degelijk een verband tussen het aanbod hard news of soft news en de kijkcijfers. Kijkcijfers zorgen tenslotte voor inkomsten uit advertenties. Om kijkers te trekken wordt dus meer soft news uitgezonden.
Commercialisering leidde er dus toe dat publieke omroepen commerciële omroepen gingen imiteren door soft news en entertainment uit te zenden, de zogenaamde verstrooiing. Dit leidt tot een afname van de diversiteit op de publieke omroep en dat gaat ten koste van de journalistieke functies van de publieke omroep. De informatiefunctie van de media wordt hier dus losgelaten.
6