Loving Young-adults Books (2014) | Page 23

Introductie

Regina Lafeber zit in vwo 6 en heeft besloten om voor haar profielwerkstuk een boek te gaan schrijven. Dat is nogal wat werk! Ik heb Regina mogen interviewen, dus beginnende schrijvers opgelet! Hier komt Regina haar verhaal:

Hoe kom je erbij om een boek te schrijven?

“Toen ik voor mijn profielwerkstuk op school een onderwerp moest verzinnen, wist ik niet wat ik wilde doen. Wat ik wel wist, was dat ik iets wilde doen wat ik leuk vond, zodat het niet saai zou worden. Daar heb ik een hele tijd over nagedacht en uiteindelijk kwam ik bij het schrijven van een boek uit. Vele leuke reacties kwamen en ik werd steeds zekerder van mijn zaak. Ik zou een boek gaan schrijven voor mijn profielwerkstuk!

Al van jongs af aan heb ik de droom om een boek te schrijven, dat leek me geweldig! Natuurlijk is er een verschil tussen een verhaal willen schrijven en een verhaal geschreven willen hebben. Ik denk dat ik toen ik klein was vooral gefixeerd was op het eindresultaat. Nu wil ik een verhaal schrijven waarvan ik denk dat het de moeite waard is, niet alleen om geschreven te worden, maar ook om gelezen te worden.”

Waar gaat het boek over?

“Het is een detective, dus het gaat in de eerste instantie over het oplossen van een moord. We volgen een rechercheur die de dood van een meisje onderzoekt en daarbij geconfronteerd wordt met zijn eigen verleden. Verder in het verhaal komen we erachter hoe bizar het leven van dit meisje in elkaar zat en waardoor dit zo gekomen is. We volgen ook de vader van het meisje, die dolgraag de moordenaar wil pakken. Hierdoor komt hij soms in vervelende situaties terecht.”

Wat vind je moeilijk/makkelijk aan het schrijven van een boek?

“Het schrijven van een boek is niet niks, het is moeilijker dan veel mensen denken. Het is hard werken. Je moet erachter zien te komen waar je over wilt schrijven, wat het doel is van je boek, wat voor research je moet gaan doen, hoe je dat erin wilt verwerken en hoe je in hemelsnaam de aandacht van de lezer trekt en houdt. Als dan toch het miraculeuze zich voordoet, je verhaal is af, dan ben je nog steeds lang niet klaar. Veel schrijvers zeggen juist dat het dan pas begint! David Michael Kaplan, een Amerikaanse schrijfdocent, verwoordt dat mooi: “The purpose of writing a story is to rewrite it.” Dus net wanneer je denkt klaar te zijn, heb je nog een lange weg te gaan. Dan moet je namelijk kritisch kijken, schrappen en herschrijven. En als je tweede versie klaar is, dan moet je weer hetzelfde doen. Zo krijg je een eindeloze lijst met versies, totdat je echt tevreden bent over elke zin, elk woord en elke punt.”

Waar haal je je inspiratie vandaan?

“Dit is een vraag die vaak gesteld wordt aan schrijvers en er is niet echt een antwoord op. Want wat is inspiratie nou eigenlijk? Renate Dorrestein laat in haar boek Het geheim van de schrijver weten dat inspiratie ‘de genade is die de schrijver soms ten deel valt en die hem dan even vleugels geeft, maar waarnaar hij meestal tevergeefs zijn tentakels uitstrekt.’

Je kunt inspiratie niet opzoeken, het zoekt jou wel op als deze denkt dat je het verdiend hebt. Het is een moment van bevlogenheid, waarbij je geniale dingen opschrijft, maar dit moment kan ook heel snel weer verdwenen zijn.”

Regina hoopt haar boek aan het eind van dit jaar af te hebben, maar de naam wil ze pas kiezen wanneer ze klaar is met haar boek. Dus als je volgend jaar een boek van Regina Lafeber in de schappen ziet liggen, dan weet je wat van de persoon achter het boek!

Interview met Regina Lafeber

23