Ferieminder : Det daglige danske brød i New York
Det er ikke let at få succes i USA ! Det har mange danske kunstnere og erhvervsfolk måttet sande ! Kim Larsen , Thomas Eje og designerparret Margit og Erik Brandt var blandt dem , der ikke lykkedes . Som en af de få musikere har sangeren Lucas Graham fået succes , men ellers er der langt mellem snapsene !
Det er der selvfølgelig mange årsager til . Men , som udgangspunkt skal man ikke tro , at fordi man er verdensberømt i Danmark , bliver man det også i USA ! Skal man lykkes i USA , skal man ud over evne og talent , hårdt arbejde , seriøse lokale kontakter også have held i sprøjten og den rette timing . Og man skal kunne levere noget , som ingen af USA ’ s 320 millioner indbyggere kan levere bedre ! Dertil skal man – afhængig af branche – bokse med fagforeninger og et stort forgrenet bureaukrati og dets indforståede protektionisme .
Det nytter heller ikke at slå på det danske , for mange amerikanere aner ikke hvor Danmark er ! De ved ikke hvem , dronning Margrethe er , og når Billedbladet skriver , at Frederik og Mary ” vækker jubel ” på et USA-besøg , skal man lige spise brød til ! Så er det bedre at bruge ” brands ” som ” nordisk ” eller ” skandinavisk ”, for folk er dog nogenlunde med på , at der i Nordeuropa findes nogle kølige lande med fælles kulturelle træk .
En af dem , der prøver at slå igennem i USA , er kokken , iværksætteren og forretningsmanden Claus Meyer . Vil det lykkes for ham , eller har han slået for stort et brød op ? Meyer har søsat et stort projekt i New York for både egne og en investors penge , og det er tydeligt , at konceptet er inspireret af det ny nordiske køkken , som han også er fadder til ! Der er tale om flere restauranter , et bageri på Brooklyn og en nordisk madhal i Grand Central Station , en smuk gammel jernbanestation , som ingen af byens byggematadorer har haft held til at ødelægge . Desuden er Meyer involveret i en madskole for socialt udsatte unge . var i byen forleden . Fra indgangen på 42 . gade går man direkte ind i den store hal , som er indrettet i skandinavisk stil . De fire serveringssteder byder på smørrebrød og andre skandinaviske specialiteter , dog tilpasset den hippe New Yorkers smag . I det lille bageriudsalg kan man endvidere købe rugbrød , frøsnappere og kanelsnegle med hjem , til udlandsdanskernes store glæde ! Jeg spiste en amerikaniseret kartoffelmad , som var anrettet på en slags foccacialignende fladbrød . Den smagte , og med lidt god vilje kunne jeg godt genkende det hjemlige forbillede ! Meyer har desuden en hot dog stand et andet sted i bygningen . Her slår han undtagelsesvis på det danske , men også her er tilbehøret af den mere sofistikerede slags .
Meyers roste restaurant ” Agern ” er i øjeblikket lukket på grund af vandskade , og der har også været andre udfordringer for ham ” over there ”. Sidste sommer fortalte han en dansk journalist om problemerne i opstartsfasen og tilføjede : ” Du kan bande på , at jeg taber penge på det her !”. Selv om Meyers madeventyr siden har høstet megen ros , er der stadig et stykke vej til overskuddet . Jeg betalte ganske vist kun 12 dollars ( 84 kr .) for min kartoffelmad og en cafe latte , men alligevel var jeg lidt stolt over at støtte vores modige landsmand !
VrH
Jeg droppede ind i the ” Great Northern Food Hall ”, da jeg
SOGNETS HJEMMESIDE : WWW . SVANNINGESOGN . DK