4
EDİTÖRDEN
“ TARİHE IŞIKLI YOLCULUK ; MÜZELER ”
Değerli LightWorld okuyucuları ; Mart-Nisan sayımızda Müze Aydınlatmalarını ele aldık .
Ezgi Tulunay Çağıldak Genel Yayın Yönetmeni ezgi @ lightworld . com . tr
Müzeler , geçmişle aramıza kültür köprüsü kuran eğitim yerleridir . Toplumların gelişmesine , insanlığa ve tarihe tanıklık eden Müzeler , kültürlerin belleğini oluşturur . Medeniyetlerin beşiği olarak da adlandırabileceğimiz Müzeler , bizlere geçmişin kapılarını aralar .
Hayatımızın her alanında olduğu gibi müzelerde de kullanılan aydınlatma oldukça önemli bir konuma sahip . Kültürel servetlerin gözler önüne serildiği bu alanların doğru ve etkili bir biçimde aydınlatılması ; tarihe yapılan ışıklı yolculuğun ilk adımıdır . Müze ve sanat galerilerinde sergilenen kültürel miras niteliği taşıyan eşsiz eserlerin , değişik unsurdan olumsuz anlamda etkilendiği bilinmektedir . Bunların bazıları ; nem , sıcaklık , ışık , kirlilik derecelerindeki olumsuzluk , küflenme , böceklenme , hayvan tahribatı , ihmal , dikkatsizlik , olarak söylenebilir .
Yanlış yapılan bir aydınlatma tasarımı sanat eserinin tüm algısını bozabilir . Eserlerin hiçbir şekilde zarar görmemesi gerektiğinden dolayı , aydınlatma tasarımında ve ürün seçiminde oldukça titiz ve dikkatli davranılması gerekir . Günümüzde uzmanlarca , tarihi eserlerde sarı ışığın ( 2000K ) kullanılması en yaygın ve en doğru olarak kabul edildiği görülmekte . Yağlıboya , suluboya kuru boya gibi eserlerde farklı ; seramik , heykel , metal ürünlerin sergilenmesinde ise daha farklı ışık değerleri tercih edilmelidir . Ayrıca Müze içerisinde yer alan her nesnenin ışığa olan duyusu aynı olmadığından ve bu yüzden eser çeşitliliğine göre aydınlatılması gereken kısımlarda doğru ürün , doğru aydınlatma ve doğru konumda yerleştirilmelidir .
Görsel açıdan bakılacak olursa , sağlıklı ve konforlu bir aydınlatma hem ziyaretçilerin hem de müzede yer alan eserlerin algılanması gerektiği gibi şekilde algılanmasını sağlar . Aydınlatmanın şık çok önemli olduğundan , seçilecek olan aydınlatma ürünlerinin CRI değeri ( Renksel Geriverim İndeksi , Güneşin CRI değeri 100 ’ dür ) doğru şekilde ayarlanmalı . Sergileme alanını belirleyen duvar , tavan , döşeme gibi yüzeylerin sergilenen eserin bulunduğu yüzeyin üzerinde yansıma yapma ihtimali olduğu unutulmamalıdır .
Eserlerin doğru ve sağlıklı koşullar altında sunulması , uluslararası platformlarda dikkat çekeceği gibi enerji tüketiminin de gözle görülür farklar yaratacağı unutulmamalı .
“ Işığınızı oluşturmak için karanlığın içine girmelisiniz .” Debbie Ford
L I G H T W O R L D . 44