ENTREVISTA A ALBERT DEPRIUS DÀVILA ( TENOR , DIRECTOR DEL COR I ORQUESTRA SIMFÒNICA HARMONIA , DE CALELLA )
“ A les escoles s ’ hauria d ’ ensenyar més música i acostumar els nens a escoltar Mozart ”
ALMUDENA MONTAÑO
El pinedenc Albert Deprius és un tenor i director de cor i orquestra polifacètic : el podem veure cantant acompanyat d ’ un pianista , un cor o una orquestra ; i d ’ altres vegades , adopta el paper de director de tots ells . Actualment és el director del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia , de Calella . Al llarg de la seva carrera ha obtingut molts premis i ha tingut una formació molt continuada i brillant : va començar els estudis de cant al Conservatori Superior de Música del Liceu de Barcelona i l ’ any 2002 va obtenir el Grau Superior de Cant amb la Menció Honorífica . Des de llavors , no ha cessat d ’ assistir a classes magistrals per instruir-se encara més .
Què ha après a les classes de les veus conegudes , com Montserrat Caballé , el suís Kurt Widner o els italians Annabella Rossi i Bonaldo Giaiotti ? D ’ alguns més tècnica , d ’ altres com respirar i també he après com afrontar aquesta professió tant des de l ’ aspecte professional com humà . Per a mi és molt important el tracte humà , que sovint no el trobes , tot i que he de dir que he tingut la sort de trobar-me sempre molt bons companys .
Els seus recitals com a solista de líric , òperes i sarsueles han viatjat per diversos auditoris i teatres de Catalunya , Espanya , França , Itàlia , Cuba , Colòmbia i Panamà . On li ha agradat més poder mostrar la seva veu ? Guardo bons records de tots els llocs on he actuat , sigui cantant o dirigint . Va ser especial el primer cop que vaig pujar al Palau de la Música de Catalana o al Gran Teatre del Liceu ... són impressionants ! També recordo La Traviata que vaig cantar al Teatro de La Habana , a Cuba , amb la gran ballarina Alícia Alonso en el públic . Però també és molt gratificant actuar en escenaris petits , amb públic proper i molt agraït ,
Albert Deprius és tenor i dirigeix el Cor i l ’ Orquestra Simfònica Harmonia de Calella . Foto : Almudena Montaño
i sempre un plaer actuar a casa , sigui a Pineda o a Calella .
En quin dels rols que ha adoptat en les òperes s ’ ha sentit més identificat ? Un dels que més he gaudit cantant és el de Mario Cavaradossi de l ’ òpera Tosca de Puccini , també la Bohème o la Madama Butterfly , així com el rol principal de la sarsuela catalana Cançó d ’ Amor i de Guerra que he posat en escena gairebé 80 vegades .
I com és la seva experiència als grans festivals ? Tinc la sort de poder participar a molts festivals del país . Al de Santa Florentina , a Arenys de Munt , fa molts anys que hi participo com a solista i sempre és un plaer repetir l ’ experiència . També he actuat al Festival Isaac Albèniz de Camprodon , entre altres .
Quanta gent forma part del Cor i Orquestra Simfònica Harmonia que vostè dirigeix ? Actualment el Cor Harmonia el formen uns 30 components , de totes les edats , i l ’ Orquestra Simfònica Harmonia la formen uns 36 músics , la majoria força joves , però molt bons .
Quins requisits són necessaris per formar-ne part ? El més important és que tinguin moltes ganes de cantar , i si , a més , tenen nocions de cant i / o música , encara millor . Compromís i constància ... i sobretot paciència per aguantar-me !
Els fa assajar molt ? Normalment fem dos assajos setmanals , els dimarts i dijous , a les 22 h , tot i que puntualment , quan tenim alguna actuació , fem algun assaig més .
Quan és la propera actuació ? El 4 de novembre tenim una Gala Lírica a l ’ Auditori de Sant Martí de Barcelona . A finals de novembre actuarem al concert de Santa Cecília , a Calella . I al desembre oferirem per diverses localitats el Concert de Nadal , amb Valsos i Polques i cançons nadalenques .
El Concert de Nadal ja s ’ ha convertit en una tradició . I tant ! És un concert molt agraït i també molt exigent , ja que interpretem obres que dies abans o després el públic les escolta a la televisió en el concert de Cap d ’ Any de Viena per la Filharmònica de Viena ... les comparacions són odioses ! ha , ha , ha ! Però el més important és posar-hi el cor i gaudir-lo al màxim i sobretot ser feliç amb el que fas sense cap mena de pretensió .
Quin tipus d ’ obra interpreten més ? No estem tancats a cap tipus de repertori , tot i que en els últims anys ens hem decantat més a fer un repertori líric i , per això , vam crear fa sis anys la Temporada Lírica Ciutat de Calella oferint òperes i sarsueles representades i concerts lírics per diferents escenaris de la ciutat , però també hem fet molta cançó catalana i temes de pel · lícules .
Fa tres setmanes va dirigir l ’ espectacle Una tarda a Hollywood , a l ’ envelat de Calella , on van interpretar les bandes sonores de grans pel · lícules . Com va anar ? Va ser un èxit de concert amb un públic entusiasmat , entregat i realment estic molt content del resultat musical tant del cor , com de l ’ orquestra i de la mezzosoprano solista , Anna Gomà .
En alguns espectacles s ’ atreveixen també amb la construcció de l ’ escenografia , com en l ’ òpera
Cavalleria Rusticana . De qui va ser la idea ? Meva , ja que a poques setmanes de l ’ estrena vaig fer la proposta a la junta directiva . Va ser una nova experiència , molt positiva . Tots els components del cor , amb l ’ ajuda d ’ algunes persones externes a l ’ entitat com els amics Joan Rodés i Xavi Vila , es van abocar durant les tres últimes setmanes a la construcció de l ’ escenografia . Un cop ets a dalt de l ’ escenari , cantant , i veus que tot el que t ’ envolta és fet , pensat , coordinat per nosaltres ... dona una satisfacció molt gran ! Aprofito per agrair una vegada més l ’ esforç i dedicació de totes i cadascuna de les persones que fan possible la Temporada Lírica Ciutat de Calella , al nostre públic i a l ’ Ajuntament de Calella .
Costa inculcar als més joves la música clàssica ? Costa molt , però és un problema generalitzat en aquest país . A les escoles s ’ hauria d ’ ensenyar més música i acostumar als nens a escoltar Mozart , Beethoven , Granados ... No en saben res ! I sovint no ho saben ni els professors , que això encara és més greu !
Cantar amb la Maria Callas a l ’ Òpera de Roma . Quan li preguntes a Albert Deprius amb qui li agradaria compartir escenari , riu i assegura que “ potser amb cantants d ’ altres èpoques , com Maria Callas , o Franco Corelli ... De fet , m ’ hagués agradat viure aquells anys , quan les cantants eren dives de veritat ”. Un cop triada la parella , busquem l ’ escenari ideal : “ m ’ encantaria actuar a l ’ Òpera de Roma o a l ’ Escala de Milà . Però també m ’ agraden escenaris més propers , com tornar al Liceu : fa uns 8 anys vaig cantar amb el cor del Liceu durant tres temporades i en algun recital privat i ara estaria bé tornar-hi . Sempre ve de gust també tornar al Palau de la Música , on hi he cantat diverses vegades ”, confessa Deprius . yy
A . Deprius com a solista . Foto JM Arenaza Deprius dirigint el Cor Harmonia . Foto JM Arenaza Actuació dels tres tenors . Foto JM Arenaza
PRÒXIMA EDICIÓ : 8 : 12 novembre JULIOL