Rafael Ribó entrant al Parlament. Foto ACN
SELVA / MARESME
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, va rebre el 2017 prop de 600 queixes i consultes relacionades amb el procés català. El nombre
|
d’ actuacions l’ any passat va superar les 19.000.
Concretament, en relació al procés, ha rebut 348 queixes i 108
|
consultes i ha iniciat dues actuacions d’ ofici en l’ àmbit de participació ciutadana. També inclou aquelles demandes d’ electors que estaven en contra que les seves dades s’ utilitzessin en el cens per al referèndum. Pel que fa a seguretat ciutadana, àmbit que inclou les càrregues policials de l’ 1-O, la institució ha rebut 75 queixes i deu consultes i ha endegat quatre actuacions d‘ ofici.
El Síndic de Greuges alerta en l’ Informe al Parlament 2017 de l’ impacte que està tenint una“ aplicació desmesurada” de l’ article 155 en polítiques socials i de la“ regressió de drets” civils i polítics a Catalunya en relació al procès.
El document també tracta els atemptats de Barcelona i Cambrils
|
i exigeix l’ accés de ple dret dels Mossos d‘ Esquadra als organismes estatals i internacionals de coordinació policial. Ribó troba“ inaudit“ que encara no s’ hagi produït cap compareixença al Congrés dels Diputats ni al Parlament per explicar aquests fets.
SELVA I MARESME
|
L’ any passat, a la Selva, hi va haver 317 queixes i consultes al Síndic de Greuges.
90 estaven relacionades amb les polítiques socials, 65 sobre l’ administració pública i els tributs, 55 relacionades amb polítiques territorials i 82 sobre consum.
Els municipis amb més queixes i consultes són els més poblats
|
: Blanes amb 91 i Lloret de Mar amb 64.
L’ oficina del Síndic va visitar al llarg del 2017 Blanes, Anglès i Sant Hilari.
El Síndic va atendre 1350 queixes i consultes procedents del Maresme.
Malgrat de Mar suma 261 queixes i 21 consultes. Mataró n’ ha fet 181; Calella, 49; Tordera, 54; Pineda, 61; Palafolls, 29, i Santa Susanna, 8.
L’ administració pública i els tributs s’ emporten el 27 % dels expedients, les polítiques territorials el 25 % i les polítiques socials, el 24,5 %. yy
|
LLORET DE MAR
L’ Ajuntament de Lloret de Mar ha posat en marxa la tercera edició dels Pressupostos Participats 2018.
Enguany els Pressupostos Participats canvien de format i es destinaran 500.000 € a projectes globals, de més valor i més impacte en el municipi i que, com anteriors edicions, també han de ser una inversió, és a dir, una construcció, adequació o reforma d’ equipaments municipals, d’ espais o d’ infraestructures urbanes amb un durada superior a un any. Fins ara es dedicaven els 500.000 euros a finançar diversos projectes amb un import limitat distribuïts per la població. Molts d’ aquests,
|
tot i que han estat aprovats per la ciutadania, encara no s’ han executat. Enguany, els 500.000 euros aniran a un únic projecte.
El 2016, 644 veïns, d’ un cens de 32.159, van prendre part en la votació, el que suposa un 2 % de participació, essent aquesta de manera presencial. L’ any passat, es podia votar en línia i de manera presencial, i hi van participar 1.047 persones, un 3,27 % dels empadronats.
El tinent d’ alcalde Albert Robert explica que,“ aquestes xifres de participació estan per sobre de la mitjana en relació amb iniciatives similars”.
|
Jaume Dulsat, alcalde de Lloret, explica que“ els Pressupostos Participats són un projecte viu, dinàmic i per això enguany apostem per un canvi de format amb projectes més globals”.
Els Pressupostos Participats 2018 es desenvoluparan en les següents fases: la jornada sobre Participació Ciutadana, celebrada 17 de febrer i recollida de propostes en línia a través del web lloret. cat / pressupostosparticipats, del 17 de febrer al 18 de març. Després de la validació tècnica d’ aquestes propostes, a l’ assemblea participativa del 21 d’ abril, se’ n podran proposar de noves i finalment el resultat de la valoració tècnica de
|
Presentació del vot participat 2018. Foto M. A. Comas
les propostes prioritzades s’ exposarà a l’ assemblea de retorn, el 30 de maig. La votació de les propostes
que finalment seran les escollides per executar-les serà de l’ 1 al 15 de juny. yy
|
Els focs seran del 21 al 26 de juliol. Foto Aj. Blanes |
BLANES
L’ Ajuntament de Blanes, d’ acord amb la Comissió Tècnica, inicialment havien programat 5 dies per la l’ edició d’ aquest 2018, de dilluns a divendres, dels 23 al 27 del proper mes de juliol. Finalment, però, hi haurà focs artificials, sis dies, és a dir, un dia més.
Els 19.000 euros que costa contractar una empresa més, els assumirà el Gremi de Firaires de Catalunya, que considerava de vital importància que hi hagués focs un dissabte, el dia de major afluència de visitants. Per la seva banda, l’ Ajuntament de Blanes afrontarà els costos afegits que suposarà allargar un
|
dia més el concurs. Es tracta de despeses logístiques, de neteja, de seguretat i altres ingredients que són indispensables per al normal funcionament d’ un esdeveniment de primer nivell.
Per tant, després d’ aquest acord, el concurs començarà el dissabte dia 21 de juliol i acabarà el dijous dia 26, festivitat de Santa Anna, patrona de la vila.
Durant la trobada amb els firaires, l’ alcalde també els va demanar que s’ augmentés el nombre de tiquets que cada any es reparteixen entre els escolars i els usuaris dels Serveis Socials de l’ Ajuntament de Blanes. Aquest 2018 es lliuraran 12.000 tiquets,
|
mentre que l’ any passat van ser un total de 8.000: 5.000 tiquets per als escolars i 3.000 tiquets gestionats per a Serveis Socials.
Un altre aspecte de la negociació que s’ ha tingut en compte és que, a canvi, l’ Ajuntament de Blanes autoritzarà que les atraccions allarguin cada dia el seu horari mitja hora més que fins ara, però mantenint el mateix nombre de dies que ja estava previst que les parades estiguessin instal · lades: del 13 al 26 de juliol. L’ única excepció que s’ acceptarà és que la fira del Passeig de Mar s’ allargui tres dies més: del divendres al diumenge, si bé aquest extrem no està tancat. yy
|