La Marina La Selva La Marina Gener-Febrer | Page 32

ENTREVISTA A SOR LUCÍA CARAM ( IMPULSORA DEL PROGRAMA # INVULNERABLES )

“ Els mitjans de comunicació són una ajuda per fer ressonar la veu dels més vulnerables ”

ALMUDENA MONTAÑO INDIA
Per ajudar a cobrir les necessitats de nens i joves en situació de pobresa i risc d ’ exclusió social , Lloret de Mar treballa amb el programa pilot # Invulnerables . La iniciativa promou la cooperació entre el sector públic i privat per garantir la igualtat d ’ oportunitats de les famílies amb menys recursos . A més de Lloret , ja s ’ ha desplegat a 7 localitats catalanes : Figueres , Manresa , Manlleu , El Vendrell , Tortosa , Salt i el barri de La Mariola de Lleida . El projecte està impulsat per Benestar Social i Família , l ‘ Obra Social “ La Caixa ”, la Fundació del FC Barcelona i la Fundació Rosa Oriol . La monja dominicana sor Lucía Caram ( Argentina , 1966 ) és la directora de la Fundació Rosa Oriol i aporta l ’ experiència acumulada per donar resposta a les persones i col · lectius en risc d ’ exclusió social .
Què fa falta per eradicar la pobresa i aconseguir la igualtat d ’ oportunitats dels infants ? Sens dubte una economia al servei de les persones , una millor distribució de les riqueses i la igualtat d ’ oportunitats , garantint que tothom pugui viure amb dignitat , treballar , guanyar-se la vida i ser valorat i respectat pel que és : una persona .
Com # Invulnerables pot contribuir a aconseguir aquesta fita ? La crisi ha agreujat les desigualtats , ha crescut la pobresa i s ’ ha fet crònica . Parlem de la pobresa hereditària : els nens que neixen un una llar pobre , estan condemnats a ser pobres tota la vida . A # Invulnerables apostem per trencar aquest cercle amb una xarxa de col · laboració pública-privada . # Invulnerables explica , implica , suma i distribueix , des del compromís actiu dels beneficiaris que el que reben serà per tenir autonomia .
Quants # Invulnerables s ’ estima que viuen actualment a Lloret de Mar ? Són molts els nens i famílies que estan en exclusió social o en risc .
Sor Lucía Caram ajuda , amb els seus projectes , a persones amb risc d ’ exclusió social . Foto : # Invulnerables
Actualment hi ha unes 50 famílies en el programa . Podrà créixer a mesura que aconseguim més recursos , i que entre tots fem que la pobresa sigui superada .
Quines accions concretes s ’ estan duent a terme a Lloret ? Hi ha un treball en xarxa de l ’ entitat coordinadora Càritas de Girona amb l ’ Ajuntament i un seguit d ’ entitats locals . La base és una cartera de recursos del programa CaixaProinfància de “ la Caixa ” i la possibilitat de treballar amb el programa Incorpora . A partir d ’ aquí , es fa reforç escolar , extraescolars , casal d ’ estiu , atenció de la salut i del lleure , entre d ’ altres .
Aquesta iniciativa també incorpora orientació als pares . Quines directrius o consells se ’ ls dona ? Treballem amb tot el nucli familiar i demanem un compromís amb el programa . S ’ ofereixen tallers de parentalitat positiva , es demana que els pares acompanyin els fills a les activitats , i es procura que siguin actius en el procés de formació dels nens . D ’ aquesta manera , treballes per donar suport als pares , formació i , si és possible , feina . Intentem que els pares sumin . Els pares es comprometen a fer un ús responsable de les ajudes rebudes , a adaptar-se a les pautes que marquen les entitats prestatàries dels serveis i a dur a terme un retorn de la solidaritat en benefici del territori .
Com va néixer aquest programa ? # Invulnerables neix amb un objectiu molt clar : crear oportunitats per a joves i nens en situació o risc d ’ exclusió social . L ’ Obra Social ” la Caixa ”, conscients de l ’ impacte de la crisi en la infància , va posar en marxa l ’ any 2007 el programa CaixaProinfància per promoure el desenvolupament socioeducatiu dels nens en situació de pobresa des d ’ una atenció integral perquè els menors tinguin les mateixes oportunitats que la resta . L ’ any 2015 , a instàncies d ’ una proposta meva , vam aconseguir que el FC Barcelona , l ’ Obra Social ” la Caixa ” i la Generalitat de Catalunya , assumíssim el repte de posar en marxa un programa pilot a Catalunya per lluitar per la igualtat d ’ oportunitats de les famílies amb nens en risc o en situació d ’ exclusió social .
Quina és l ’ aportació que fa el sector públic i privat en aquesta iniciativa ? El projecte vol anar molt més enllà de la suma de quatre entitats i vol esdevenir un projecte territorial consolidat al qual s ’ incorporin totes les entitats i persones que vulguin transformar amb la seva acció la societat i generar canvis positius al territori . Un consell d ’ experts de diversos camps i amb trajectòries reconegudes és qui marca les directrius principals del projecte .
Quin criteri de selecció es fa servir per determinar quins infants entren dins d ’ aquest programa ? Les famílies són seleccionades per Serveis Socials i per entitats del tercer sector del territori amb nens d ’ entre els 0 i els 18 anys . Tenen determinades necessitats socials no prou cobertes ; però per l ’ interès i la coresponsabilitat dels progenitors , amb un treball conjunt família-projecte , hi ha un alt nivell de probabilitat d ’ èxit .
Al municipi on hi viu vostè fa prop de 25 anys , Manresa , també s ’ ha implantat el programa # Invulnerables . Quines mancances s ’ han detectat en aquesta localitat ? Bàsicament els recursos són insuficients , i cal un treball amb tota la família , i no només l ’ adjudicació de recursos que tapen forats . La pobresa s ’ ha fet crònica . La manca de feina ha fet autèntics desastres : és un drama .
Com podem , des de la societat , millorar aquesta situació ? No tenim a les nostres mans les solucions a tots els problemes del món o del municipi ; però , davant d ’ aquests problemes , tenim les nostres mans . Sempre dic que hem d ’ obrir els ulls , contemplar el que passa i preguntar-nos : amb el que tinc i sóc , què puc fer ?
La religió pot ajudar també a aquesta millora de la societat ? Sens dubte la religió ajuda , mobilitza i inquieta , perquè no hi ha religió autèntica si no es compromet amb les persones .
Llavors , creu que és millor que resem o que actuem ? “ A Dios rogando y con el mazo dando ”.
Participa activament als mitjans de comunicació en tertúlies i debats . Què li diuen les altres monges de la seva congregació del fet de sortir als mitjans ? Últimament estic sortint menys degut a una falta de feina . Les meves germanes de Comunitat em coneixen i saben que els mitjans són una ajuda per fer ressonar la veu dels més vulnerables . Als de lluny els costa entendre-ho . Però ja ho entendran ; i , si no , és una pena ... però és el seu problema ! No podem agradar a tothom !
En quins altres projectes treballa vostè actualment ? En la Fundació Rosa Oriol , atenc a Manresa un total de 1.400 famílies ... I allà on em demanen dono un cop de ma . yy
Les activitats de lleure ajuden a superar les desigualtats El projecte promou la cooperació del sector públic i privat A través de l ’ esport , la Fundació del FC Barcelona transmet valors positius PRÒXIMA EDICIÓ : 12 : 7 MARÇ JULIOL