La Marina La Selva La Marina Desembre | Page 23

DESEMBRE DE 2017 LA MARINA 23

Setmana de la Ciència

Hi ha hagut activitats al CEAB-CSIC , Marimurtra , Biblioteca Comarcal i centres escolars .
Visita al Marimurtra . Foto Yoyo Visita escolar al CEAB-CSIC . Foto Yoyo
BLANES
El Centre d ’ Estudis Avançats de Blanes ha fet dues jornades de portes obertes coincidint amb la Setmana de la Ciència .
Les visites del matí es dediquen a les escoles i a les set de la tarda es fa una visita oberta al públic en general .
Una de les novetats d ’ enguany és el programa que s ’ ha presentat als estudiants i que permet veure tot el procés d ’ una recerca científica , segons explica Gemma Agell , portaveu del CEAB . Fins ara s ’ havien fet tallers de temes concrets .
A la Biblioteca Comarcal de Blanes hi va haver una exposició sobre la Tordera i les platges de Blanes , una exposició organitzada
pel CEAB i l ’ Arxiu Municipal de Blanes . Aquesta mostra ja s ’ havia presentat fa unes setmanes a la Sala Maria Luisa García-Tornel del carrer Ample .
VISITES AL MARIMURTRA
Com cada any , la Fundació Carl Faust s ’ ha sumat a la Setmana de la Ciència oferint unes jornades de portes obertes els diumenges 12 i 19 de novembre . Tenien com a objectiu apropar el Jardí Botànic Marimurtra a tots els públics per tal que els visitants puguessin gaudir de la riquesa del seu patrimoni botànic , arquitectònic , paisatgístic i humà . Les quatre visites , dues cada diumenge , van tenir una gran participació de públic .
A més a més de les jornades
de portes obertes , la Fundació Carl Faust ha aprofitat la Setmana de la Ciència per presentar una nova visita guiada , inèdita fins ara , i titulada ‘ El rebost del Jardí Botànic Marimurtra ’, que posa en valor la multitud d ’ éssers vius que habiten Marimurtra i com es relacionen entre ells . Tracta temes de gran rellevància pel jardí com la feina que s ’ està realitzant a l ’ horta ecològica del jardí , cultivant plantes que curen plantes ; el compostatge natural que s ’ elabora a Marimurtra amb els propis desfets del jardí i que novament serveixen per nodrir les plantes o els ocells que viuen al novembre al jardí i com s ’ alimenten .
ACTIVITATS A LES ESCOLES
La Setmana de la Ciència ha coincidit aquest any amb l ’ Any
Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament i durant el mes de novembre es van organitzar arreu de tota Europa diferents activitats amb l ’ objectiu principal de divulgar la ciència .
La campanya té una especial incidència en els centres escolars . Durant la Setmana de la Ciència , investigadors de les principals universitats i dels centres de recerca de Catalunya expliquen la seva tasca als alumnes de 4t d ’ ESO i batxillerat d ’ arreu del país , tant des del vessant científic com des de l ’ humà . Són les conferències de la “ Ciència en primera persona ”. Així , els alumnes coneixen de primera mà en què consisteix la feina dels científics i alhora es contribueix a desvetllar aquest tipus de vocacions entre els joves .
Les diverses conferències de la “ Ciència en primera persona ” tenen com a eix central la ciència i la recerca , com per exemple , “ La química de la cuina , una química complicada ”, “ Aplicacions de la biomecànica en els àmbits clínic i de l ’ esport ”, “ Interacció entre art i ciència ”, “ El canvi climàtic i la biodiversitat ” o “ Contaminació lumínica o quan la llum esdevé un problema ”.
Els professors dels centres prèviament han realitzat propostes de treball amb els alumnes per garantir un aprofitament didàctic de les conferències realitzades i per tal que quedin emmarcades en el currículum de les corresponents etapes educatives . Enguany hi han participat 12.000 alumnes . yy