Bijlage 0
Bouwstenen kwaliteitskader Gehandicaptenzorg
Het kwaliteitskader Gehandicaptenzorg kent vier bouwstenen . Het kwaliteitssysteem van Prisma is opgebouwd aan de hand van deze bouwstenen . En is ondersteunend aan het leveren van kwalitatief goede zorg . Het is geen doel op zich . dat teams continu reflecteren maar er is ook een neiging om de reflecties te gaan tellen om zo verantwoording in het kwaliteitsrapport af te leggen .
Een ander herkenbaar punt is dat de bouwstenen overlap vertonen . Later in dit rapport vertellen we meer over ons nieuwe cliëntervaringsonderzoek ‘ Dit Vind Ik Ervan ’. Als je dit instrument goed inzet gaat dat veel verder dan bouwsteen 2 .
In opdracht van de VGN voerde Universiteit Utrecht ( onderdeel USBO ) een voortgangsevaluatie uit naar de werking van het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg . Het rapport laat zien dat de uitgangspunten van het kader uit 2017 nog steeds passen bij de sector . Met name het cliëntgericht werken , de rol van cliëntervaringsonderzoek daarbij en het reflecteren binnen teams werken aantoonbaar om de kwaliteit van zorg te borgen . Er zijn ook verbeterpunten genoemd zoals dat nog niet alle ruimte die het kader biedt door zorgaanbieders benut wordt , dat er meer flexibiliteit nodig is bij de waaier aan cliëntervaringsinstrumenten en dat de kwaliteitsrapporten aan kracht kunnen winnen door ook de ontwikkelmogelijkheden binnen de organisatie te benoemen .
Wij zijn het hiermee eens : het kwaliteitskader past bij onze sector . Het biedt mogelijkheden om op basis van de bouwstenen het kwaliteitssysteem zo in te richten dat het past bij de organisatie . Door uit te gaan van cliëntervaringen en teamreflecties krijg je als organisatie een goed beeld van de kwaliteit . Ook de aandachtspunten uit het USBO-rapport zijn herkenbaar . Soms lijkt het schrijven van een kwaliteitsrapport meer te gaan over verantwoording dan over onze eigen verbetermogelijkheden . Bijvoorbeeld het reflecteren binnen teams : we weten
22