Kuntoutuksen ohjaaja | Page 12

Erillispalveluna toteutetaan koulutuspalveluja, mm. perustietoa autismista koulutuksia.

Kuntoutujan omien sekä lähiympäristön voimavarojen ja vahvuuksien esille tuominen on työssä erittäin tärkeää. Kuntoutustyötä lähdetään rakentamaan vahvuuksien kautta, kunkin kuntoutujan yksilöllisten tarpeiden mukaisesti. Tavoitteena on tukea kuntoutumista, henkilön omaa kykyä selviytyä arkielämässä sekä tukea kuntoutujaa ja hänen lähipiiriään yhteiskuntaan integroitumisessa. Läheisten ja yhteistyötahojen kanssa etsitään yhdessä toimintamalleja; annetaan ensitietoa, luodaan tavoitteita ja etsitään voimavaroja tavoitteiden toteuttamiseksi.

Ohjaaja tarvitsee tietoa monilta eri tahoilta rakentaessaan käsitystä kuntoutujan tilanteesta.  Yhteinen käsitys tilanteesta mahdollistaa sopivien kuntouttavien arjen menetelmien ja ratkaisujen löytymisen.

Yksilöllisesti kuntoutujasta riippuen ratkaisuja etsitään mm. vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitojen tukemiseen, struktuurien luomiseen, aistipulmien havaitsemiseen ja huomioimiseen sekä haastavan käyttäytymisen pulmien ratkaisemiseen.

Kuntoutujat ohjautuvat Vaalijalan autismikuntoutusohjaukseen hoitavan tahon lähetteellä, kun kuntoutustarve on noussut esille, esimerkiksi käyttäytymisessä havaittujen poikkeamien perusteella.

Autismikuntoutusohjaukseen hakeutuminen on tarveharkintaista, ei diagnoosikeskeistä. Lähettäviä tahoja ovat terveydenhuolto, vammaispalvelut sekä kunnan sosiaalitoimi. Konsultaatiokäyntien määrä ja kesto on yksilöllinen ja määrittyy lähetteen ja maksusitoumuksen pohjalta. Maksusitoumuksen myötä palvelu on kuntoutujalle maksutonta.

Autismikuntoutusohjaukselle voi tulla tarve uudelleenkin, erityisesti elämän siirtymävaiheissa.

11