Kuntoutuksen ohjaaja voi toimia suunnittelu-, ohjaus-, arviointi- koordinointi- ja asiantuntijatehtävissä kuntoutuksen eri toimialueilla julkisella, yksityisellä ja kolmannella sektorilla.
Kuntoutuksen ohjaajat ovat työllistyneet perusterveydenhuoltoon ja erikoissairaanhoitoon kuntoutusohjaajiksi, työterveyshuoltoon sosiaalialan asiantuntijoiksi, sosiaalipalveluihin ohjaajiksi ja asiantuntijoiksi (mm. vammaispalvelut, kotihoito, kuntouttava työtoiminta, nuorten työpajat, asumispalveluyksiköt, mielenterveys-, päihdekuntoutus- ja kehitysvammapalvelut), ammatillisen kuntoutuksen ohjaajiksi, Kelaan esim. työkykyneuvojiksi ja etuuskäsittelijöiksi, erityisammattioppilaitoksiin ohjaajiksi, TE- ja TYP-palveluihin, järjestöihin, maahanmuuttajien kotouttamistehtäviin, erilaisiin hankkeisiin tai ovat ryhtyneet yrittäjäksi. Kuntoutuksen ohjaajan (AMK) tutkinto mahdollistaa siis työllistymisen todella monenlaisiin kuntoutuksen alan tehtäviin.
Tässä ensimmäisessä kuntoutuksen ohjaaja –lehden numerossa esitellään kuntoutuksen ohjaajan työnkuvia ja työssä vaadittavia osaamisia monissa erilaisissa kuntoutusalan työpaikoissa ja työtehtävissä. Lehdessä on esitelty myös yhden opiskelijaryhmän laatima Kuntsari-resepti, joka kuvaa varsin osuvasti sitä, mistä aineksista asiantunteva kuntoutuksen ohjaaja syntyy.
Jatkossa lehdessä on erilaisia teemoja kuten esimerkiksi ammatillinen kuntoutus ja GreenCare. Lehdessä tullaan esittelemään myös opiskelijoiden tekemiä opinnäytetöitä ja kehittämisprojektien tuotoksia. Kuntoutuksen ohjaaja –lehti ilmestyy digilehtenä kaksi kertaa vuodessa. Lehden tuottamisesta vastaavat kuntoutuksen ohjaaja opiskelijat.
Teppo Karapalo
Kuntoutuksen ohjaajan koulutuksen tutkintovastaava
JAMK
Kuva: www.pexels.com
3