Kuntoutuksen ohjaaja 2/2024 | Page 6

6

Lasten kuulon kuntoutusohjaus sairaala Novassa 

  • Asiakkaana Keski-Suomen hyvinvointialueella asuvat huonokuuloiset lapset, nuoret ja heidän perheensä

  • Nuorimmat asiakkaat alle 1-vuotiaita, vanhimmat noin 16-vuotiaita

  • Palveluun ohjaudutaan Kuulokeskuksen kautta

  • Milla Ojanperä kertoo kuntoutuksen ohjaajan työstään Sairaala Novan kuntoutusohjauksessa Jyväskylässä. 

    Kuulovammaisten lasten kuntoutusohjaus

    Kuulon kuntoutusohjaaja on perheen tuki- henkilö kuntoutuksen eri vaiheissa. Alussa monet asiat ovat lapselle ja perheelle uusia, jolloin heille annetaan ensitietoa ja kuulonkuntoutus aloitetaan yhdessä. Ojan- perä antaa tietoa sopeutumisvalmennuksesta ja vertaistuesta sekä neuvoo perhettä etuusasioissa. Ohjaus tapahtuu asiakkaan kotona, omissa toimintaympäristöissä ja kuulokeskuskäyntien yhteydessä.

    Ojanperä ohjaa huomioimaan kuulon- alenemasta aiheutuvat erityistarpeet eri ympäristöissä, arvioi kuunteluolosuhteita ja tekee tarvittaessa parannusehdotuksia. Miten kuulovamma tulisi huomioida liikenteessä, ovatko tilat kaikuvia ja voidaanko sisustus- ratkaisuilla vaikuttaa tilojen akustiikkaan, mikä on kuulemisen kannalta lapselle paras istumapaikka ryhmässä? Kuulon kuntoutus- ohjaaja arvioi ja seuraa kehityksen ja kuntoutumisen edistymistä sekä kuulon apuvälineiden tarvetta. Työhön kuuluu myös lapsen kielenkehityksen seuranta ja sen tukemiseen opastaminen. 

    Ojanperä on mukana päiväkodin, esikoulun ja koulun siirtymävaiheissa sekä perheen muissa muuttuvissa tilanteissa. Hän toimii tarvittaessa yhdyshenkilönä eri tahojen välillä, luoden ja ylläpitäen kuntoutus- ja palveluverkostoa. Ojanperä osallistuu var- haiskasvatus-, opiskelu-, kuntoutus- ja pal- velusuunnitelmien laadintaan ja seurantaan. Lisäksi kuulon kuntoutusohjaaja tekee tarvittaessa asiantuntijasuosituksia esimer- kiksi koulukyytihakemuksen tai Kelan kuntoutushakemuksen liitteeksi.  

    Teksti: Minna Kasper, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija.