Hollihaan Palvelukoti on Oulussa sijaitseva ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö, jossa on 29 asukaspaikkaa. Asukkaat ohjautuvat pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, mutta palvelukotiin voi tulla myös itsemaksavana. Suurin osa asukkaista on muistisairaita, mutta joukossa on myös muutamia vammaispalvelun piiristä tulevia asukkaita. Tämä monimuo- toisuus asettaa haasteita työntekijöiden kuntoutus- ja palvelu- järjestelmäosaamiselle.
Olen työskennellyt palvelukodissa 15 vuoden ajan sairaan- hoitajana. Tein ensimmäisen harjoittelun omaan työpaikkaani, harjoittelun ajaksi laitoin kuntoutuksen ohjaajan silmälasit silmilleni. Uusia merkityksiä saivat palvelukodissa käytettävät TOIMIA-tietokannan mittarit, kuten MMSE, GDS ja RAI. Mittareita käytetään säännöllisesti ja niitä hyödynnetään muun muassa hoito- ja palvelusuunnitelman tekemiseen.
Arjen lomassa laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelmat, jotka pohjautuvat erilaisten mittareiden käyttöön. Aiemmin kuntou- tus- ja vammaispalvelun suunnitelmat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Huomioitavaa onkin, että palvelukodissa asuvalla voi olla päällekkäisiä suunnitelmia ja palveluita haetaan niin vammaispalvelusta kuin Kelastakin. Tehostetussa palvelu- asumisessa asukas voi olla oikeutettu esimerkiksi vammais- palvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun tai henkilökohtaiseen avustajaan.
Omaisyhteistyö on tärkeä osa asukkaan hyvinvoinnin ja elämän- laadun tukemista. Panostamalla omaisyhteistyöhön ja ottamalla omaiset mukaan asukkaan asioiden hoitoon, parannetaan parhaimmillaan asukkaan elämänlaatua ja helpotetaan arkea.