Kuntoutuksen ohjaaja 2/2024 | Page 34

Hollihaan Palvelukoti

34

Oululaisessa palvelukodissa arki muistisairaiden kanssa on täynnä mielekkäitä hetkiä, jossa digitalisaatio ja omaisyhteistyö tukevat asukkaiden hyvinvointia ja elämänlaatua, tehden arjesta sujuvampaa ja osallistavampaa.

Pyöräily ja ulkoilu virkistävät mieltä.

Arkiset puuhat pitävät toimintakykyä yllä.

Hollihaan Palvelukoti on Oulussa sijaitseva ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikkö, jossa on 29 asukaspaikkaa. Asukkaat ohjautuvat pääasiassa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta, mutta palvelukotiin voi tulla myös itsemaksavana. Suurin osa asukkaista on muistisairaita, mutta joukossa on myös muutamia vammaispalvelun piiristä tulevia asukkaita. Tämä monimuo- toisuus asettaa haasteita työntekijöiden kuntoutus- ja palvelu- järjestelmäosaamiselle.

 

Olen työskennellyt palvelukodissa 15 vuoden ajan sairaan- hoitajana. Tein ensimmäisen harjoittelun omaan työpaikkaani, harjoittelun ajaksi laitoin kuntoutuksen ohjaajan silmälasit silmilleni. Uusia merkityksiä saivat palvelukodissa käytettävät TOIMIA-tietokannan mittarit, kuten MMSE, GDS ja RAI. Mittareita käytetään säännöllisesti ja niitä hyödynnetään muun muassa hoito- ja palvelusuunnitelman tekemiseen. 

Arjen lomassa laaditaan hoito- ja palvelusuunnitelmat, jotka pohjautuvat erilaisten mittareiden käyttöön. Aiemmin kuntou- tus- ja vammaispalvelun suunnitelmat ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Huomioitavaa onkin, että palvelukodissa asuvalla voi olla päällekkäisiä suunnitelmia ja palveluita haetaan niin vammaispalvelusta kuin Kelastakin. Tehostetussa palvelu- asumisessa asukas voi olla oikeutettu esimerkiksi vammais- palvelulain mukaiseen kuljetuspalveluun tai henkilökohtaiseen avustajaan.  

Omaisyhteistyö on tärkeä osa asukkaan hyvinvoinnin ja elämän- laadun tukemista.  Panostamalla omaisyhteistyöhön ja ottamalla omaiset mukaan asukkaan asioiden hoitoon, parannetaan parhaimmillaan asukkaan elämänlaatua ja helpotetaan arkea.