22
– Hanketoiminnan rikkaus on, että saa suunnitella toimintaa alusta asti yhdessä osallistujien kanssa. Lähtökohtana on osall- istujien osallisuus ja toiminnan merkityk- sellisyys ihmiselle, Teresa Muhonen kertoo.
Heimo-hanke sai Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) myöntämän rahoituksen vuosille 2024–2026, ja asiakastoiminta alkoi elokuussa 2024. Heimo-hanke on matalan kynnyk-
Tule näkyväksi - löydä heimosi -hanke
Lisäksi hankkeessa järjestetään yksilöoh-
jausta. Osallistujille toiminta on maksutonta,
eikä vaadi yleensä ilmoittautumista. Näin kynnys osallistua toimintaan säilyy matalana.
– On ollut mukava huomata, että hanke vastaa tarpeeseen ja verkostoilta on tullut positiivista palautetta, että juuri tälle kohderyhmälle ei ole vastaavaa, Elina Rios ja Teresa Muhonen toteavat.
Hankkeen toiminnan tavoitteena on, että osallis- tujat löytävät vertaisiaan ja saavat vapaahetken työttömän arjesta.
– On ihana huomata, kun osallistujat löytävät turvallisen paikan, johon tulla ja porukan, johon kuulua, Elina Rios kiteyttää.
Toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin ja verkostojen luominen on alkanut tuottamaan hedelmää.
– Haastavaa hankkeen aloittamisessa on ollut kohderyhmän tavoittaminen. Se, että ihmiset rohkaistuvat lähtemään toimintaan, ja että saa rakennettua kynnyksen niin matalaksi, että mahdollisesti pitkäänkin kotona ollut ihminen uskaltaa lähteä toimintaan mukaan, Teresa ja Elina miettivät.
Toimintaa järjestetään neljänä päivänä viikossa vaihtelevin teemoin. Tarjolla on mm. retkiä,
työpajoja, avoin olohuone -toimintaa sekä vertais- ryhmiä.
sen avointa virkistystoimintaa 30–55-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille, jotka ovat työttömien aktivointitoimenpiteiden ulkopuolella. Heimo-han-
ke on saanut paljon kiitosta siitä, että se on suunnattu juuri tälle ikäryhmälle. Alueellisesti on toimintoja ollut tarjolla enemmän nuorille ja eläkeläisille.
" Lähtökohtana on osallistujien osallisuus ja toiminnan merkityksellisyys ihmiselle"