Pääsin kuntoutuksen ohjaaja -opintojeni toisessa
työharjoittelussa työskentelemään ESR-rahoitteisessa
Kotipesähankkeessa, joka on Tampereen seurakuntayhtymän
ja Länsi-Suomen Diakonialaitoksen toteuttama hankeprojekti
alle 30-vuotiaille syrjäytymisvaarassa oleville nuorille aikuisille.
Hankkeen keskuspaikkana toimii Tampereen Vanha kirkko, jonka tiloista löytyy mm. kahvila, äänieristetty keskustelutila sekä kotoisa vintti- soppi pienryhmätyöskentelyjä varten. Hank- keen parissa työskentelevät Tampereen seu- rakuntayhtymästä hankekoordinaattori Aurora Juntunen ja yhteisödiakoni Hanna Kelokaski sekä Länsi-Suomen Diakonialaitokselta hanke- työntekijä Aino Körhämö. Hankkeessa on panostettu monikanavaiseen verkostoi- tumiseen ja viestintään, sekä osallistujien yksilölliseen ja yhteisölliseen tukemiseen matkalla kohti työllistymistavoitetta.
Hankkeen puitteissa on työstetty myös erillinen työkirja sosiaalisen jännittämisen teemoihin liittyen. Koska sosiaalinen jän- nittäminen on useiden osallistujien elämää haastava ongelma, haluavat työntekijät projektin loppuaikana erityisesti kehittää toimintaa tätä asiakasryhmää silmällä pitäen.
Kohderyhmänä erityisesti sosiaalisesta jännittämisestä kärsivät
Erityisesti sosiaalisesta jännittämisestä kärsi- ville nuorille on pyritty projektissa kehittämään heille sopivia auttamismuotoja. Hankkeeseen onkin mahdollista osallistua aluksi esimerkiksi Teams-ryhmien välityksellä, joka madaltaa osallistumiskynnystä merkittävästi.
Prosessin edetessä osallistujia rohkaistaan mukaan pienryhmiin, joiden kokoontumispaik-
kana toimii Vanha kirkko. Näissä ryhmissä on mahdollista saada tukea mm. arjessa tekemättä jääneiden tehtävien loppuun saattamiseen tai työnhakuun. Myös neuropsykiatrisia haasteita
omaaville on oma vertaistuellinen pienryhmänsä. Ryhmille tuotetaan oppimis- materiaalia Moodleen, mikä vahvistaa hankkeen prosessiluonnetta ja mahdollistaa osallistujille tehtävien tekemisen omaan tahtiin.
Keskustelunurkkaus Kotipesähanketta varten sisustetulla vintillä. Kuva Aurora Juntunen
Kotipesästä voimavaroja työelämään
14