Kuntoutuksen ohjaaja 2/2020 | Page 2

pääkirjoitus

Ohjauksesta kuntoutuksen ohjaukseen

Ohjaus, kuinka monikerroksinen sana se onkaan? Tutkimukset eivät anna sille yksiselitteistä ja selkeää kuvaa. Ohjaus ymmärretäänkin eri konteksteissa eri tavalla. Tutkimuksen kohteena ovat eri-tyisesti ne ohjaustyön piirteet, jotka erot-tavat ohjauksen muista auttamistyön muodoista. Tutkimus kohdistuu monitie-teiseen, elämänlaajuiseen ohjaukseen, jossa tarkastellaan elämän muutos-vaiheisiin liittyvää ohjausta. Ohjausta onkin helpompi kuvata siitä näkökulmasta mitä se ei ole, kuin siitä, mitä se on.

Käsitykset ohjauksesta ovat viime vuosina muuttuneet. Nuorten syrjäytyminen, erilaisten sairauksien ja tapaturmien jälkeiset traumat, ikääntyminen, koulutuksen rakenteelliset muu-tokset, työelämän ja työurien monimuotois-tuminen sekä maahanmuuttajien kasvava määrä ovat asettaneet uusia vaatimuksia ohjaukselle. Koulutus on reagoinut ketterästi muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin.

Monitieteisyys ja monialaisuus ovat tärkeä osa myös ohjauksen toimintaympäristöjä. Keskeistä alan opiskelussa on teorian ja käytännön vuo-ropuhelu ja juuri se on valmistuneiden koke-musten mukaan antanut hyvät valmiudet työelämään.

Ohjauksen tarpeen kasvu ja em. muutokset ovat olleet osaltaan vaikuttamassa asiakas- ja palve-luohjauksen (case manageroinnin) pysyväm-pään rantautumiseen Suomessa ja esim. korkea-kouluissa toteutetulla työelämälähtöisellä han-ketyöllä on pyritty vastaamaan kasvavaan oh-jausosaamisen tarpeeseen. Mm. Sote-alan am-mattilaisen jatkuvan oppimisen tiekartta – So-tetie-hanke (ESR) kehittää sote-alan yleisen eli geneerisen osaamisen verkko-opintotarjontaa. Hankkeen osana toteutettavaan asiakas- ja palveluohjauksen verkkokoulutuspilottiin osal-listuu parhaillaan 20 sote -ammattilaista, jotka toimivat palvelumuotoilun hengessä verkko-opetuksen kehittäjäkumppaneina.

Kehitettävä opetustarjonta on kaikkien saavu-tettavissa Digi-Campus -oppimisympäristössä syksyllä 2021. Osaamistarpeisiin on vastattu myös asiakas- ja palveluohjauksen korkeakou-ludiplomi- ja erikoistumisopinnoilla.

Kuntoutuksen ohjaaja (AMK) koulutuksen aloi-tuspaikkoja lisäämällä sekä Monialaisen kuntou-tuksen (YAMK) tutkinnon käynnistymisellä on vastattu ohjausosaajien tarpeeseen. Kuntou-tuksen ohjaaja (AMK) tutkinnon sisältöjä on uudistettu vastaamaan tulevaisuuden työelä-mätarpeita. Monipuoliset ohjaus- ja neuvot-telutaidot, kuntoutuksen monitieteinen perusta, näyttöön perustuva toiminta, palvelujär-jestelmän moninaisuus ja lainsäädäntö sekä digiosaaminen korostuvat. Opintoihin sisältyy myös 40 op vaihtoehtoisia opintoja, joiden kautta opiskelijan on mahdollista suunnata opintojaan. Digiosaaminen on tullut Covid-19 pandemian myötä yhä vahvemmin mukaan ohjaus- ja opetustyöhön. Tähän osaamiseen panostetaan kaikissa em. opintokokonaisuuk-sissa hyödyntämällä sähköisiä ohjaus- ja oppimisalustoja sekä digipedagogiikkaa.

pääkirjoitus

Kuva: Anu Pelkonen