Kuntoutuksen ohjaaja 1/2025 | Page 4

4

Pääkirjoitus

Sanna Harjula

" Vertaisen kanssa on mahdollista saada kokemus yhteenkuuluvuudesta ja tunne, etten ole ainoa. Kokemuksia vaihtaessa kuulee monia vertaisten tarinoita, joiden kautta oman tilanteen voi nähdä

hieman uudessa valossa. "

4

Pääkirjoitus

Myötätunto, aito kohtaaminen, kokemusten jakaminen ja kokemus

yhteisöllisyydestä. Nämä teemat herättävät keskustelua, ne koetaan

merkityksellisinä ja tavoiteltavina. Eikä ihme, nehän kumpuavat

liittymisen ja yhteenkuuluvuuden perustarpeista. Kun elämässä

tulee vastaan jotain odottamatonta, vertaisen tarjoama emotio-

naalinen kannattelu tai tuki arkeen voi olla juuri se, jonka avulla

selviytyy pahimman yli.

Vertaisryhmissä on mahdollista olla tasa- vertainen, tulla nähdyksi ja hyväksytyksi omana itsenään. Vertaisryhmään osallis- tuessaan saa myös itse olla auttamassa toista, mikä useimmiten lisää omaa hyvinvointia.

Ammatillisen kuntoutuksen tarkoitus on tukea työelämään pääsyä tai palaamista silloin, kun huomioon on otettava terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyviä rajoituksia. Omaan rooliin työelämässä liittyy runsaasti erilaisia merkityksiä ja arvolatauksia, joita jokainen työtä kohti etenevä joutuu pohtimaan. Tässä kontekstissa vertaistuelle on selvä tilaus.

Vertaistuesta kaikki eivät kuitenkaan hyödy yhtä paljon. Kelan Taito-kuntoutuksessa ver- taistukea koki saaneensa 58 prosenttia tutkimuksen kyselyyn vastanneista asiakkaista (Tiitinen & Kantanen 2025). Samaisen tutki- muksen tulosten mukaan kokemusten

käsittely ja niiden näkeminen relevantteina teemoina ryhmätilanteissa voisi luoda pohjaa vertaistuelle. Tässä ohjaajan rooli keskustelun rakentajana on merkityksellinen.

" Kuntoutus on ihmisten arjessa tapahtuvaa toimintaa, jonka keskiössä on omaa kuntoutusprosessiaan läpikäyvä yksilö omine toiveineen, haaveineen ja huolineen."