Future Factory- työelämäprojektimme toimeksian- tajana oli Suomen Kuurosokeat ry, joka on kolman- nen sektorin toimija Tampereella Hervannassa. Yh- distys tarjoaa kuulo-näkövammaisille suunnattuja asumisen, kuntoutuksen ja vapaa-ajan palveluita.
Projektimme tavoitteena oli tuottaa kohokartta Hervannassa sijaitsevasta aistipuutarhasta. Koho- kartan avulla aistipuutarhan käyttäjä pääsee tutus- tumaan alueeseen etukäteen.
Toimeksiantaja oli yhdelle ryhmämme jäsenistä tuttu työharjoittelusta ja ennakkotiedusteluiden jälkeen toimeksiantaja lähti mukaan projektiimme. Verkostoituminen oli yksi ensimmäisistä projektiin liittyvistä tärkeistä asioista. Lopulta saimme pro- jektiimme mukaan Tampereen korkeakouluyhtei- sön (TUNI) kautta vielä viisi vaihto-opiskelijaa Sak- sasta ja Espanjasta. Vaihto-opiskelijat ottivat drone -kuvat aistipuutarhasta sekä toteuttivat 3D-kartan tulostuksen.
Future Factory opintojakso on jaettu kolmeen osaan: projektin suunnitteluosaamiseen, kestävään kehitykseen ja projektin toteuttamiseen. Projektis- samme tuli esille paljon yhtäläisyyksiä työelämän kanssa, projektit eivät aina suju suunnitelmien mu- kaan ja joskus täytyy tehdä nopeallakin aikataululla muutoksia suunnitelmiin.
Jos olisimme menneet alkuperäisen suunnitelmam- me mukaisesti olisi lopputulos ollut hyvin erilai- nen. Toimeksiantajalla työskentelevä puutarhuri saikin istutettua meihin uuden idean 3D-tuloste- tusta kartasta ja siitä projektimme sai uuden suun- nan.
Projektiimme vaikutti merkittävästi myös sääolo- suhteet. Jotta aistipuutarhasta saatiin otettua dro- ne-kuvat, tuli olla poutasää ja aistipuutarhassa ole- van vaahteran olisi tullut pudottaa suuri määrä leh- distään. Kuvien otto aistipuutarhasta meni siis pit- källe syksyyn.
Uskomme, että Future Factory opintojaksolla toteu- tetut projektit ovat hyödyllisiä niin Jamkille kuin toimeksiantajille. Opintojakso vaatii pitkäjäntei- syyttä ja yhteistyötä muiden kanssa niin omassa ryhmässä kuin toimeksiantajan kanssa.
Erilaisten projektin toteuttaminen ei välttämättä ole kaikille opiskelijoille entuudestaan tuttua, mut- ta Future Factory opintojaksolla annetaan hieno mahdollisuus tutustua mitä kaikkea voidaan yhdes- sä saada aikaan, mutta myös samalla oppia mitä kaikkea projektien toteuttaminen vaatii ja mitä niihin kuuluu ideasta toteutukseen asti.
Toimeksiantajat toki säästävät kuluissa, kun projek- teja toteutetaan yhteistyössä koulujen kanssa. Eri- laiset yhteistyöt voivat myös mahdollistaa uusia yhteistyömahdollisuuksia ja esimerkiksi omassa projektissamme Suomen Kuurosokeat ry:n ja TUNIn yhteistyö tulee varmasti jatkumaan.
Ryhmällemme oli tärkeää, että pääsimme toteutta- maan konkreettisen tuotteen, joka tulee varmasti käyttöön. Projektin toteuttaminen oli tällöin moti- voivaa.
Tavoitteenamme projektissa oli lisätä asiakasryh- mämme osallisuutta ja parantaa heidän elämän- laatuaan ja turvallisuuttaan.
Lopulta projektimme piti sisällään verkostoitumis- ta, yhteistyötä muiden koulujen ja eri maalaisten opiskelijoiden kanssa, suunnitelmien muutoksia, uskallusta mennä epämukavuusalueelle ja kokeilla jotain, joka ei ole omaa vahvinta osaamista.
Tärkeimpänä asiana kuitenkin oli uuden oppimi- nen, onnistumisen kokemukset ja lopputulos, jota emme olleet osanneet edes kuvitella.
4