Kuntoutuksen ohjaaja 1/2024 | Page 25

25

Kuntoutuksen ohjaajan opinnoissa harjoitteluil- la on suuri merkitys ammattitaidon kehittymi- sessä. Teoriaopinnot valmistavat ammatissa tär- keiden asiasisältöjen hallintaan ja vaikka niissä törmää kuvitteellisten asiakastilanteiden har- joitteluun toisten opiskelijoiden ja harjoitusa- siakkaiden kanssa, käytännön asiakastyö tulee osaksi opintoja useimmiten vasta harjoittelu- jaksojen myötä.

Sosiaali- ja terveysalan harjoitteluissa liikutaan hyvin henkilökohtaisessa maailmassa. Opiskeli- ja tulee osaksi asiakkaan elämää hyvin henkilö- kohtaisellakin tasolla, eikä näin tapahdu monel- lakaan muulla alalla. Asiakas päästää harjoitte- lijan kuntoutusprosessinsa jäseneksi vapaaeh- toisesti ja se edellyttää jo varhain hyvän ensi- vaikutelman luomista ja luottamuksen synty- mistä.

Täysin erilaiselta alalta kuntoutuksen ohjaajaksi opiskeleminen on ollut läpi opintojen ihmette- lyä ja pysähtymistä. Olennaisin huomio on ollut oman keskeneräisyyden hyväksyminen ja am- mattiminän näkökulman asteittainen vaihtumi- nen asiantuntijasta rinnalla kulkijaksi. Mahdolli- suus omiin vuorovaikutustaitoihin nojautumi- seen on ollut tärkeää, mutta varsinaisten asia- kaskohtaamisten äärellä harjoittelemisella on ollut iso merkitys. 

Vuorovaikutustaitojen harjoittelussa kuulun nyt siihen koulukuntaan, jonka mielestä kukaan ei ole niiden kanssa koskaan valmis. Jokainen koh- dattu ihminen on erilainen ja jokaiselta voin op- pia uutta. Ensimmäiseen harjoitteluuni lähdin kuitenkin varmistamaan alan soveltuvuutta it- selleni. Täysin vihreänä noviisina tarvitsin ja sain ohjausta, eikä minua missään vaiheessa sy- vään päätyyn työnnettykään.

Hiljalleen ajatus siitä, että opiskelijana minun pitäisi ikääntyneet asiakkaat kohdata valmiita vastauksia antavana tietopankkina väistyi. Kes- kustelut ohjaajieni kanssa saivat minut pysähty- mään, kuuntelemaan ja keskustelemaan sekä ottamaan asiakkailta vastaan neuvoja.

  

  

Toisen ja kolmannen harjoitteluni tein amma- tillisen kuntoutuksen puolelle. Molemmissa osaamisen kehittymistä tuki vastuun asteittai- nen lisääminen ja ohjaajien usko siihen, että myös haastavammat asiat minulta sujuisivat. Etukäteen jännittämäni ryhmänohjauksen teh- tävät sujuivatkin hyvin ja eteen tuli haastavam- pia asiakastilanteita, joita myös jälkikäteen purettiin keskustellen ohjaajien kanssa.  

Arvokasta omissa harjoittelukokemuksissani on ollut jokaisen ohjaajani tuki ammatilliseen ke- hittymiseeni. Olen saanut ja pyytänyt palautet- ta ja tukea toimintaani pitkin matkaa sekä pääs- syt näkemään erilaisia ohjaustapoja. Parhainta antia ovat kuitenkin olleet ne itse kohtaamiset ja asiakkaiden kanssa keskusteleminen.

Opiskelijana olen luvan kanssa saanut jutella asiakkaiden kanssa täysin aiheen ulkopuolisista asioista ja sitä myötä huomata miten iso vaiku- tus rentoutuneella keskusteluyhteydellä on myöhemmässä vaiheessa eteen tulevien haas- tavampien aiheiden äärellä.  

Oma asiantuntijaksi kehittymisen matkani on toki vieläkin alkumatkalla, mutta mielestäni olen harjoittelujeni myötävaikutuksella oival- tanut sen, että ensisijaisesti kohtaan kentällä ihmisiä, joiden asioiden edistymistä voin par- haiten tukea kuuntelemalla ja yhdessä ratkaisua etsien. 

Teksti: Maileena Määttä, kuntoutuksen ohjaaja- opiskelija

Asiakkaista, kohtaamisesta ja kuuntelemisesta: työelämässä ammattiosaamista kehittämässä