Löydämmekö tulevaisuuden työkykypolun, missä asiakkaiden tarpeet kietoutuvat yhteen ja jäljellä oleva työkyky tulee käyttöön monialaisen yhteis- työn siivittämänä?
Jyväskylän ammattikorkeakoulun kuntoutuksen ohjaaja -opiskelijoiden Future Factory -projekti vei meidät matkalle Laukaan työllisyyspalveluiden uu- teen ulottuvuuteen. Tämä ei ole ainoastaan tarina kehitystyöstä, vaan se on tarina innostuksesta, yh- teistyöstä ja yhteisen tavoitteen merkityksestä.
Pyrkimyksenämme oli kehittää malli työkyvynpo- lusta, joka ei ainoastaan lyhennä asiakasprosesse- ja, vaan syventää ymmärrystä ja välittämistä jokai- sen kuntalaisen työ- ja toimintakyvyn tukemiseksi.
Projektin tavoitteena oli tehostaa työllisyyspalve- luiden työkykypolun toimivuutta, lyhentää asia- kasprosesseja inhimilliselle tasolle ja samalla pa- rantaa taloudellista hyötyä Laukaan kunnan työlli- syyden hoidossa.
Projektiin osallistuneet opiskelijat, Kati, Satu, Kirs- ti ja Annukka, toimivat työllisyyden hoidon kunta- kokeiluissa, TE-palveluissa ja työllistymistä edistä- vissä palveluissa eri puolilla Suomea: Laukaassa, Jyväskylässä, Lappeenrannassa, Turussa ja Helsin- gissä.
Future Factory –projekti opintokokonaisuus on merkittävä osa Jyväskylän ammattikorkeakoulun kuntoutuksen ohjaajan tutkinto-ohjelmaa. Työelä- mäprojektissa keskityttiin erityisesti palveluiden suunnitteluun, koordinointiin, palveluohjaukseen ja verkostotyöhön, jotka ovat olennainen osa kun- toutuksen ohjaajan osaamista.
Projektissa toteutettiin erilaisia selvityksiä ja haas- tatteluja eri alojen kokeneiden työkyvynasiantun- tijoiden kanssa, jotta saatiin selville näkökulmia ja erilaisia toimintamalleja työkykyasiakkaiden pal- veluissa. Lopputuloksena näiden tietojen pohjalta toteutettiin työkyvynpolku-malli toimeksiantajal- le.
Monialaisen yhteistyön merkitys korostuu asiakkaan motivoinnissa ja itsemääräämisoikeuden huomioimisessa:
- Asiakkaan kokemukset ja lääkärin tekemät johtopäätökset sairauspäivärahan tai työky- vyttömyyseläkkeen hakemisessa voivat ai- heuttaa hämmennystä ja pettymystä.
- Työllisyyspalveluiden ja työttömyysturvan näkökulmasta asiakas katsotaan työkykyi- seksi, jos Kelan päätös on hylkäävä työky- vyttömyysetuuksissa.
- Yhtenäiset käytänteet ja asiakkaiden yh- denvertainen kohtelu ovat tärkeitä, mutta asiakkaan itsemääräämisoikeuden kunnioit- taminen on myös olennaista.
Asiakkaan motivointi ja itsemääräämisoikeuden huomioiminen ei saa jäädä monialaisen yhteispal- velun byrokratian jalkoihin, vaan sen toteuttami- nen yhteisvastuullisesti on työkykypolulla tukena toimijoiden ydintehtävä.
Työkyvyn polkuun liittyvän yhteistyön ja monialai- sen yhteispalvelun toimintakulttuurin parantumi- sen ensimmäisenä edellytyksenä on kaikkien eri toimijoiden ymmärrys siitä, milloin asiakasta ei voida auttaa tarpeeksi yhden tahon toimilla ja halu toimia yhdessä asiakkaan työ- ja toimintakyvyn edistämiseksi.