– On mielestäni hyvä nähdä laajasti kuntoutuksen kenttiä, jotta ymmärrys isosta kuvasta muodostuu.
Camilla on voittanut kolme suomenmestaruutta pe- säpallojoukkue Kirittärissä sekä toimii rumpalina muutamassa bändissä.
-Hyödynnän urheilusta ja musiikista saatuja oppeja ja kokemuksia ohjaustyössä. Oman esimerkin kautta voi kannustaa lapsia ja nuoria löytämään omia unel- mia sekä tavoittelemaan niitä. Esimerkiksi musiikkia voi hyödyntää monella tapaa motoriikan kehittämi- sessä tai tunne- ja vuorovaikutustaitojen harjoitte- lussa. Liikunnan hyödyt niin fyysisesti kuin psyykki- sesti ovat merkittäviä.
-Kuitenkin tärkeintä ohjaustyössä onnistumiseen on oma asenne, mutta ennen kaikkea ihmisen kohtaa- minen. Empaattisesti, arvostavasti ja olla aidosti läsnä.
Sari Saarenketo työskentelee sekä päivä- että ilta- ohjaajana. Päivät kuluvat koulunpuolella, ja illat op- pilaskodissa oppilaita ohjatessa -arjen askareiden parissa. Työ koostuu pitkälti ohjaamisesta ja itse- näisen toimimisen tukemisesta. Ohjaaja avustaa silloin, kun oppilas ei itse tehtävästä selviydy. Ta- voitteena on kuitenkin löytää työskentelytapoja, joiden avulla oppilas selviäisi päivittäisistä askarei- sta ja arjen tilanteista itsenäisesti.
Sari kouluttautui sosiaalialan oppilaitoksessa kehi- tysvammaisten ohjaajaksi ja työskenteli pitkään Suomen kuurosokeilla. Tämän jälkeen hän koulut- tautui kuntoutuksen ohjaajaksi. Tutkinnosta hän kertoo saaneensa uutta näkökulmaa työhönsä. Kou- lutus antoi hänelle avaimet ICF-koodiston käyttöön ja teoriatietoa erilaisista ohjausmenetelmistä, joita hän kertoo käyttäneensä nykyisessä työssään.
Sari kertoo tutkinnon auttaneen toimintakyvyn ar- vioinnin hahmottamisessa.
19
Camilla Kirsilä työskentelee Valteri Onervassa kon- sultoivana ohjaajana. Hän on valmistunut Jamkista kuntoutuksen ohjaajaksi vuonna 2019. Camilla työskenteli useamman vuoden koulun puolella oh- jaajana sekä henkilökohtaisena ohjaajana, jonka jäl- keen siirtyi ohjauspalveluiden puolelle konsultoi- van ohjaajan virkaan.
Camillan työtehtäviin kuuluu mm. tukijaksoilla oh- jaajana toimiminen ja niihin liittyvät järjestelyt, oh- jauskäynnit pääsääntöisesti työparin kanssa sekä oppilaiden tukikeskustelut. Keskeinen työkenttä on neuropsykiatriset pulmat.
Camilla kokee, että kuntoutuksen ohjaajan koulu- tuksesta on hyötyä työskennellessä isojen verkos- tojen kanssa, tehden moniammatillista yhteistyötä ja se auttoi ymmärtämään kuntoutuksen kenttiä. Hänen mielestään harjoitteluista sai arvokasta ko- kemusta teoriaopintojen lisäksi käytännön työstä.
Valteri on valtakunnallisesti toimiva oppimis- ja ohjauskeskus. Valteri-kouluja on kuusi, joista yksi sijaitsee Jyväskylässä. Valteri-koulut tarjoavat esi- ja perusopetusta, oppilaskodin palvelut kouluviik- kojen ajaksi, tukijaksot ja ohjauskäynnit lähikoului- hin. Valteri tarjoaa palveluita oppilaille, joilla on eri tasoisia tuen tarpeita, joihin ei pystytä vastaamaan omassa lähikoulussa. Valteri-koulussa toimii oppi- laiden tukena eri kuntoutuksen alan ammattilaisista koostuvia moniammatillisia tiimejä. Onervassa opiskelee kuulo- ja näkövammaisia, sekä oppilaita, joilla on kielellisiä ja neuropsykiatrisia haasteita.
Teksti: Jenna Kianto ja Sini Kunnila, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelijat
Kuva: Mari Tamminen, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija