Kuntoutuksen ohjaaja 1/2023 | Page 13

Merja on 42-vuotias nainen, joka on valmistunut vuonna 2006 Jamkista kuntoutuksen ohjaajaksi.

Ennen ammattikorkeaa hän kävi lukion ja sitten lähi- hoitajan opinnot, suuntauksena mielenterveys- ja päihdetyö. Lähihoitajan töitä Merja ehti tehdä noin vuoden ennen kuntoutuksen ohjaajan opintojen alkamista.  

 

Merjan oli tarkoitus hakea sosionomin koulutuk- seen, sillä se oli ammattina tutumpi. Opintotarjon- taan tutustuessa hän kuitenkin törmäsi kuntoutuk- sen ohjaajan koulutukseen, joka vaikutti mielenkiin- toiselta vaihtoehdolta. Tuolloin kuntoutuksen oh- jaajan koulutukseen pääsyä varten tarvittiin alan työkokemusta: se oli käytännössä aikuiskoulutus- ryhmä, jossa kaikilla oli jokin sote-alan tutkinto. Koulutuksen aikana hän valitsi harjoittelut ja valin- naiset opinnot lähihoitajakoulutuksensa suuntau- tumisen mukaisesti ja syvensi näin mielenterveys- ja päihdetyön osaamistaan.

Merja teki viimeisessä harjoittelupaikassaan sijai- suuksia ja kesätöitä, mutta siitä ei seurannut sen enempää. Syksyllä 2006 hän aloitti työt Jämsässä Työvalmennussäätiö Avituksessa yksilövalmentaja- na, jonka asiakkaana olivat alle 29-vuotiaat.  Yksilö- valmentajan työ oli nimenomaan palveluohjausta, joten siinä työssä kuntoutuksen ohjaajan koulutus oli oikein hyödyllinen. Valmentaja piteli lankoja kä-

sissään, ohjatakseen nuorta löytämään hänelle so- pivia palveluja, sekä työ- ja opiskelupolkuja. Am- mattilaisen piti tuntea erilaiset toimintaympäristöt, järjestelmät ja niihin liittyvät lait sekä käytänteet. Merja teki töitä säätiössä vuoteen 2009 asti ja jäi sitten hoitovapaalle.  

Vuonna 2010 Merja työllistyi Jyväskylän kaupungin etsivään nuorisotyöhön ja viihtyikin tässä työssä 10 vuotta. Etsivä nuorisotyö oli rinnalla kulkemista, oh- jaamista ja jalkautuvaa palveluohjausta. Nuorten kanssa tehtiin ja toteutettiin suunnitelmia ja tarkis- teltiin niitä säännöllisesti. Koska työ oli nuorisotyön ja sosiaaliohjauksen rajapinnalla, kuntoutuksen oh- jaajan tutkinto oli kuin tehty vastaamaan alan vaati- muksiin. Merja pyrki ottamaan juuri kuntoutuksen ohjaajia heille harjoitteluihin, jotta opiskelijat näki- vät, että koulutuksesta on hyötyä monipuolisesti sosiaali- ja terveysalan töissä.

 

Vuonna 2016 perheeseen syntyi toinen pienokai- nen ja 2017 Merja aloitti opinnot ylemmässä am- mattikorkeakoulussa töidensä ohella. Hän suoritti sosiaali- ja terveysalan johtamisen ja kehittämisen tutkinnon. Tämä kesti kolme vuotta, josta viimeinen kului opinnäytetyön tekoon. YAMK:sta voi valmistua nopeamminkin, jos suorittaa opintoja avoimessa ja alkaa tehdä opinnäytetyötä heti opintojen alussa koulun rinnalla.  Merja valmistui 2020 keväällä ja haki sellaisia töitä, jossa tehdyistä YAMK-opinnoista olisi hyötyä. Hän aloitti elokuussa 2020 Koskella hankekoordinaattorina Meijän Mieli-hankkeessa.

Nykyisessä työssään Merja kertoo koulutuksensa toimineen yhdessä työkokemuksensa kanssa hyvänä pohjana. Myös YAMK-opinnoista on ollut hyötyä niin projektin hallinnassa, eteenpäin viemisessä, kuin hankkeen kehittämistyössä. Kysyttäessä, olisiko Merjalla jotain terveisiä kuntoutuksen ohjaajan tut- kintoa suorittaville, hän suositteli rohkeasti kokeile- maan erilaisia ja eri tyylisiä harjoittelupaikkoja. Nii- den kautta näkee, miten erilaisissa ammateissa ja työympäristöissä kuntoutuksen ohjaaja voi toimia. Jälkeenpäin ajatellen olisi voinut kokeilla hyvin eri- laisia työympäristöjä, koska opiskeluaika sen mah- dollistaa. 

Teksti ja kuva: Kati N. Rontti, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija  

Merja Angle rohkaisee tekemään

harjoitteluja rohkeasti eri työpaikoilla

Merjan nykyinen työ on monipuolista ja kaikesta saadusta osaamisesta on siinä hyötyä.

13