I orkanens øje :
“ Jeg kan ikke mindes et mere ekstraordinært år i mine mere end 20 år som advokat ”
CORONA
Partner Marianne Granhøj ser tilbage på 2020 som leder af Kromann Reumerts afdeling for ansættelses- og arbejdsret – et retsområde , der i høj grad har mærket coronapandemiens indvirkning på det danske og internationale arbejdsmarked .
" Coronapandemiens første fase var en krævende , men på flere parametre også meget inspirerende periode , fordi det hele var så intenst ."
Sådan fortæller Marianne Granhøj om tiden efter den 11 . marts 2020 . Det stod hurtigt klart for Marianne og hendes team i ansættelses- og arbejdsret , at situationen ville få stor betydning for arbejdsgivere og medarbejderne i danske og udenlandske virksomheder .
" Jeg kan ikke mindes et mere ekstraordinært år i mine mere end 20 år som advokat . Det har på alle måder været ukendt og særegent land , vi har skullet betræde . Der er blevet indgået politiske aftaler og udmøntet lovgivning med en hast , som vi ikke har set lignende , og det har krævet hurtige og tunge beslutninger i virksomhederne ," fortæller Marianne og fortsætter :
" Som advokater kommer vi tit ind i en sag , når problemerne har foldet sig ud , men her var vi lige dér , hvor begivenhederne fandt sted – i orkanens øje . Samtidig var der en meningsfuldhed i at mærke , at vi gjorde en forskel ."
Fra krisehåndtering til permanente rettigheder Forårets rådgivning bar præg af krisehåndtering , hjemsendelse af medarbejdere og navigering i de forskellige kompensations- og støtteordninger .
" Mange globale virksomheder skulle finde ud af , om de kunne hjemsende deres medarbejdere i alle deres operationer rundt om i verden , og om de eventuelt midlertidigt var nødt til at flytte aktiviteter af hensyn til at beskytte driften indenfor rammerne af de mange restriktioner , som de nationale støtteordninger var forbundet med ," husker Marianne om rådgivningen , der også indebar spørgsmål relateret til forretningsrejser , hjemkaldelser fra udstationeringer og sikkerhed og helbredsforhold i al almindelighed . Teamet etablerede også netværksgrupper , hvor virksomheder på tværs af brancher kunne samles med det formål at dele deres erfaringer med håndteringen af COVID-19 .
Adskillige virksomheder har – blandt andet på grund af det øgede behov for hjemmearbejde – accelereret deres digitale udvikling og omstillet deres kompetencebehov . Dette kan både have medført rekrutteringer og strukturtilpasninger i form af opsigelser . Det har desuden været vigtigt , påpeger Marianne , at virksomheder nøje overvejer , hvilke tiltag der i første omgang kun bør være midlertidige , da de langsigtede virkninger endnu ikke er kendte , og permanente løsninger ofte vil afføde nye vilkår og rettigheder , der ikke
nødvendigvis er i virksomhedens interesse .
" Vores rådgivning består selvfølgelig først og fremmest i at sikre , at gældende regulering overholdes , men vi tilstræber også at være proaktive og strategiske sparringspartnere for vores klienter i forhold til at komme styrket og mere fleksibelt ud af pandemiens skygger ," siger Marianne .
Hun oplever nu , at vi befinder os i en fase , hvor det handler om at " bevare gejsten og holde kedlerne i kog ." Mange virksomheder vil være nødt til at forholde sig til COVID- 19 og pandemier i deres politikker , bonus / incentiveaftaler m . v ., da det er en ny virkelighed , som både på kort og langt sigt giver nye juridiske spørgsmål . Også på arbejdsmiljøområdet må der ifølge Marianne forventes at dukke udfordringer op med medarbejdere , der har svært ved at trives med de nye forhold , hvilket kan lagre sig negativt både i performance og helbredsmæssige forhold .
13