PRESSEMELDING
Frykter dødsulykker på mindre arbeidsbåter
Støt- og klemskader på dekk går igjen på mindre arbeidsbåter , og har stort skadepotensiale . Derfor må man vite hva man gjør når man utfører løfteoperasjoner med kran og vinsj .
SIKKERHET : Arbeidsoperasjoner med kran og vinsj har stort skadepotensiale .
– Dette er tungt , bevegelig utstyr der farepotensialet er høyt ved bruk . Om bord i mindre arbeidsbåter er støt- og klemskader på dekk en hendelsestype som går igjen , og ofte er vinsjer og kraner involvert . Slike hendelser må fortsatt ha et fokus ute på fartøyene og i rederiene . Mannskap må ha riktig kompetanse om utstyret de skal bruke . Alle involverte i en løfteoperasjon må også gjennomgå en plan før utførelse , sier senioringeniør Birthe Lill Eskevik i Sjøfartsdirektoratets avdeling for lasteskip og flyttbare innretninger .
Sjøfartsdirektoratet publiserte nylig en egen « Læring av hendelse », etter at en matros pådro seg brudd i armen i forbindelse med en fortøyningsoperasjon på et oppdrettsanlegg .
Viktig å vurdere risikoen Alle skal også være kjent med hvor trygg og utrygg sone er , før kran og vinsj tas i bruk . Eskevik understreker at de som gjennomfører løfteoperasjoner minst må ha gjennomført intern opplæring på utstyret som finnes om bord , og begrensningene for dette .
Trolig skjer det også flere nestenulykker , som ikke rapporteres inn .
– Ved å danne seg et bilde av risikoen og lære av hendelser , kan man øke sikkerheten ved målrettede tiltak om bord . I alle tilfeller er det viktig at det internt i rederiene er gode rutiner , og kultur , for innrapportering av nestenulykker og ulykker .
Kranteknikk 3 2024 • 35