TÅRNKRAN
Uventede situasjoner kan oppstå under redning .
Oslo Brann og redning har også kun en stigebil med effektiv redningshøyde på 24 meter . Litt utenfor de store byene så finnes det heller ikke alltid taugrupper og de har begrenset 24 / 7 kapasitet . Dette forholdet gjør det viktig å sikre gode rutiner ved behov for evakuering .
Sikkerhet er standard hos Wolffkran En ekstra trygghet for Implenia og andre aktører i bransjen er at alle Wolffkraner i Norge leveres med DownRight sitt redningsutstyr som standard . Dette utstyret inkluderer ikke bare redningssekker , men også fluktmasker som gir kranføreren nødvendig beskyttelse mot røyk og giftige gasser ved en nødsituasjon . Dette gjør det enkelt for kunder å velge en av verdens mest anerkjente kranmerker og samtidig få tilgang til kanskje verdens mest effektive metode for evakuering av tårnkranførere . Noen av landets største kranskoler utdanner allerede elevene i bruk av dette , før de kommer på arbeidsplassen .
Ved å inkludere dette utstyret i alle sine kraner i hele Norge , setter Wolffkran en ny og nasjonalt ledende standard for sikkerheten for tårnkranførere , mener Kante og Kvam
Dette gir økt trygghet og en veldig enkel løsning for både kranoperatører og arbeidsgivere .
Ønsker en felles bransjestandard - Det har vist seg krevende for kunden å selv finne en løsning som er innenfor alle lover , forskrifter og standarder . Derfor gjør vi det veldig enkelt for kunden å velge Wolffkran , hvor alt er i orden fra dag en , uttalte Kvam
Både Kvam og Kanten ( fra DownRight ) håper at de andre nasjonale kranselskapene velger å gå for denne løsningen . Slik får vi etablert en felles bransjestandard for redning fra tårnkraner . Dette vil gjøre sikkerhetsarbeidet enklere for både kranførere og nødetatene . Ingen må da lære seg flere systemer .
Dette er lovpålagt livreddende utstyr som ligger klart i kranene , før ulykken skjer . Det blir også lettere for kunden å være innenfor lovpålagte krav . Kranene burde enkelt og greit komme komplette .
Vårt felles mål er å ha en syk eller skadet kranfører trygt nede på bakken , selv før nødetatene ankommer skadestedet .
Vi estimerer at kun en til to prosent av alle de 6-700 tårnkranene i hele Norge har en løsning som tilfredsstiller KTF-standarden og lovverket . Dette er nå standard i alle har dette utstyret på Fornebubanen og vurderer nå dette på alle prosjekter . Det samme gjør Skanska og Yara .
Kranteknikk 3 2024 • 21