Kranteknikk 02 2024 | Page 32

BYGG OG ANLEGG
Et annet moment er HMS – vinterstid når det er kalt , blåser og regner eller snør blir klatringen både slitsom og mer risikabel .
– Sommerstid kan det være fin trim på starten av arbeidsdagen . Men å klatre opp i de høyeste tårnkranene er fysisk krevende . Er det is blir må vi være forsiktige , klatringen blir mindre ergonomisk og mer belastende på kroppen , sier Aram som har operert en skulder på grunn av slitasjeskader .
Vind kan også være et problem , Aram har selvopplevd å bli sittende værfast i kabinen .
– Er det mye vind må vi sette kranen i fri , slik at den beveger seg med vinden . For mye motstand kan føre til at kranen velter . Er det veldig mye vind , som stiv kuling og storm , skal vi ikke bruke heis uansett . Men jeg har opplevd at det har blåst så kraftig at det var for farlig å klatre ned .
Hovedtillitsvalgt Aram Nour mener det bør komme krav om heis i kraner som er over 40 meter høye . ( Foto : Eirik Iveland )
I Sverige er det en norm som sier at det skal være heis i kraner som er mer enn 25 meter høye . I Norge finnes ingen slik norm eller forskrift .
– Vi trenger ikke legge oss på svenskenes nivå , men over 40 meter bør det være heis . Over det kommer ikke brannvesenets stigebiler til , sier Aram .
Problem med evakuering Det kan brenne i – eller like ved – et bygg som er under oppføring . I Oslo når stigebilene 32 , mens noen kommuner har stigebil som når 42 meter . Helikopter blir da alternativ for evakuering . Er det en heis kan brann- og redningsmannskap komme til , og heisen kan kjøres både fra kabinen og fra kranfoten .
HMS og pauseprat Under arbeidet ved sykehuset i Drammen ble det brukt fire tårnkraner , den høyeste på over 90 meter . Det tar tid å klatre opp og ned , Aram har tatt tiden .
– Foruten at anleggsområdet er stå stort at det tar 10 minutter å gå bort til kranen , vil erfarne kranførere bruke 15 – 20 minutter for å komme seg opp eller ned , sier hovedtillitsvalgt .
– Når matpausen på 30 minutter i matsalen blir forlenget med 30 minutter til , og like lang tid tilbake , blir det som regel til at matpakken spises i tårnhytta .
Daglig leder Chris Vadseth i Kranfører AS ser problemet . – Når det ikke er heis , vil mange bli sittende i heiskabinen også under lunsjen . Det er bra å komme ned å prate med de andre som arbeider på anlegget . Du får mer informasjon om det som foregår – og sosialisering er sunt .
32 • Kranteknikk 2 2024