Kranteknikk 02 2024 | Page 14

BYGG OG ANLEGG
Jan Ove Rognstad har vært helt sentral i utviklingen av Løfteveilederen .

” Formålet var å skape en felles forståelse og praksis i bygge- og anleggsbransjen .”

ulike forutsetninger . Den er organisert slik at det er enkelt for de forskjellige brukergruppene å finne frem .
Metodebiblioteket er sentralt i arbeidet med å gjøre veilederen brukervennlig . For eksempel vises flere eksempler på gode beskrivelser og sjekklister for ulike måter å gjøre anhukning av forskjellige typer last . Metodebiblioteket kan være et godt underlag for å utarbeide gode utførelsesprosedyrer i prosjekter , sier Rognstad . Veilederen er bygget opp etter de forskjellige rollene som er involvert i et løft . Alle som deltar i en løfteoperasjon skal finne hjelp til å kunne utføre sin del av operasjonen på en trygg og sikker måte . Nok en gang understreker Rognstad hvor viktig det er at veilederen er praktisk og brukervennlig .
Kontinuerlig revidering Det er jobbet med tilbakemeldinger fra brukerne , og det er utført forbedringer på nettsidene for å gjøre brukervennligheten enda bedre . Viktig i dette arbeidet har vært lansering av gode illustrasjoner og instruktive videoer . Engasjementet hos brukerne er godt . “ Vi får også tilsendt bilder som både viser riktig og feil utført løft . Det er viktig å vise de gode eksemplene for utførelse av løft , men vi har i enkelte tilfeller også vist farlige løftemetoder som ofte gir stor risiko .»
“ Vi ønsker ikke å stoppe her , men vil løpende vurdere endringer og beskrive ulike metoder for løft som viser god praksis . Vi er også åpne for nye innspill til dette ,” sier Rognstad . “ Vi er helt avhengige av å få tilbakemeldinger fra brukerne . Veilederen skal være for brukerne , og også av brukerne . Det er personer med bred praktisk erfaring som har vært med på å utvikle den .”
14 • Kranteknikk 2 2024