INTERNASJONAL KRANKONFERANSE
Den internasjonale krankonferansen er en av de viktigste årlige møteplassene for offshore løfte- og materialhåndterings-industri . Ett av konferansens hovedmål er å være en møteplass for læring , nettverksbygging og erfaringsutveksling innen fagområdet . Jan Ketil Moberg er leder i konferansekomiteen . Han er fagleder for logistikk og beredskap i Petroleumstilsynet .
Dette vervet overtok han i år etter Svein Anders Eriksen , som ledet komiteen siden oppstarten av konferansen helt tilbake i 1996 . Petroleumstilsynet ( PTIL ) er en svært viktig og aktuell part i arrangementet og deltar både som viktige bidragsytere i planlegging og gjennomføring av konferansen . Moberg har vært komitemedlem i om lag 20 år . Det er mye erfaring i konferansekomiteen . Komiteen er internasjonal sammensatt , slik at man sikrer at programmet er relevant for et internasjonalt publikum . I løpet av disse drøye 26 årene , det var opphold under pandemien , har konferansen utviklet seg til å bli en av de viktigste arrangementene i internasjonal løftebransjen offshore . Deltakerne kommer fra alle kontinenter og land med aktuell virksomhet .. Selv om det var kort tid mellom konferansen i Aberdeen i november 2022 , var det 162 deltakere , fra 14 land og 5 kontinenter på konferansen dette året som arrangørene er veldig fornøyd med . Antallet er noe redusert fra toppårene , men svært gledelig sett i lys av endringene pandemien har resultert i .
GOD RESPONS
Det er mange aktuelle temaer som presenteres under konferansen . Komiteen utarbeider rammer for programmet , og så sendes det ut « Call for Paper ». – Vi får god respons på forespørselen om innlegg , forteller Moberg . Vår jobb er nå å sikre at det endelige programmet får god balanse mellom de forskjellige sektorene og teknologiene i bransjen . Programmet skal ha innlegg fra brukere og operatører , leverandører og
produsenter , og selvfølgelig myndighetene .
Når tidsfristen for « Call for Paper » er passert utarbeides det endelige programmet . – Tidligere varte konferansen i tre dager , forteller Moberg . Men for å møte deltakernes ønsker ble årets arrangement redusert til to dager . Vi jobber aktivt med å utvikle oss , slik at konferansen fortsatt skal ses på som en av de viktigste arrangementene i bransjen . Komiteen jobber nå med rammene for 2024 og i dette arbeidet er det nye konsepter som vurderes .
GOD BREDDE I TEMAER
Programmet dekker både HMS relaterte temaer , teknologi og operative forhold . Aktuelle temaer i årets program var :
• Deling av beste praksis
• Læring fra hendelser
• Ny teknologi
• Fornybare områder
• Løfteoperasjoner
• Standarder og retningslinjer
• Inspeksjon og vedlikehold
• Trening og menneskelige forhold
• Ståltau og løfteredskap
14 • Kranteknikk 2 2023