KPATHP Boeken Juni 2013 | Page 8

E-READER vs echt boek

Sinds een paar jaar zijn e-readers en e-books te koop . Al vanaf het begin zijn er verschillende geruchten en meningen over e-readers , variërend van niet al te positief tot “ het is gewoon een rotding ”. Zo zou de batterij om de haverklap op zijn en kon je geen kleurenfoto ’ s bekijken .. Maar wat klopt er ( inmiddels nog ) van deze vooroordelen ?
Eerst de batterijduur . Het klopt dat in het begin de ereaders snel leeg waren en bij sommige apparaten is dat nog steeds zo . Dit heeft te maken met het LCD-scherm wat de readers hebben en wat bijvoorbeeld ook in een iPad en smartphone zit . Inmiddels gebruiken veel ereaders echter een e-inkscherm . Dit scherm kost alleen stroom als je het scherm ververst , dus als je bijvoorbeeld een bladzijde omslaat . In de praktijk betekent dit dat je veel minder stroom gebruikt dan een LCD-scherm en meer boeken kan lezen op één batterij . Jammer genoeg kan je met een e-ink-scherm geen afbeeldingen in kleur bekijken . Een ander soort scherm dat wel kleuren afbeeldt en sneller en groter is , kost dan weer meer energie . Blijkbaar erg moeilijk .
Een e-reader is , zelfs met het meest stroomvretende scherm , ook veel beter voor het milieu dan een papieren boek . Voor een e-book hoeft ( natuurlijk ) geen hout worden gekapt , geen papier worden gemaakt en het hoeft ondertussen ook niet honderden kilometers vervoerd te worden . Afhankelijk van op welk apparaat je je boek leest moet het ook meer of minder vaak worden opgeladen . Maar ook zolang we nog niet massaal op groene stroom overgestapt zijn is dit nog steeds groener dan een papieren boek , zeker als je bedankt dat op een e-reader je hele boekenkast kan .
Toch is niet alles rozengeur en maneschijn . Bijvoorbeeld het assortiment e-books is een nadeel . Er zijn beduidend minder digitale boeken dan papieren boeken : op moment van schrijven zijn op bol . com 1 9823 e-books tegen 440362 papieren tegenhangers in de categorie Nederlandse Boeken . Toegegeven , de meeste daarvan zijn óók als e-book verkrijgbaar . Maar dan hou je nog steeds ruim 420000 boeken over die dat niet zijn , en waarschijnlijk wel wat meer . Uiteraard wordt het aantal e-books langzaam groter ; veel papieren boeken komen ook als e-book uit . Nog iets vreemds aan de e-books zelf is dat ze meestal maar een paar euro goedkoper zijn dan hun papieren broertje .
Waarom ? Omdat in Den Haag is besloten dat de BTW op papieren boeken 6 % is , maar de BTW op de digitale vorm van precies datzelfde boek is 21 %. Dat zou je toch op zijn minst heel erg vreemd kunnen noemen .
Een ander groot nadeel is dat er een bepaalde beveiliging op de meeste e-books zit . Door deze beveiliging kan je een boek maar zes keer kopiëren naar een ander apparaat . Bijvoorbeeld , je koopt een e-book op je e-reader en zet het ook meteen op je mobiel en iPad . Nu kan je het boek nog maar drie keer naar iets anders , bijvoorbeeld een andere e- reader , zetten . Als je er van uitgaat dat je niet nog zestig jaar met dit apparaat gaat lezen is dat toch wel vervelend . Niet alle e-books kosten geld , er zijn ook gratis e-books verkrijgbaar , bijvoorbeeld op www . ebook . gratis-downloaden . nu . Op de site wordt zelfs gezegd dat ze legaal zijn … Of dat nou waar is of niet , het is wel een leuk idee , ook al zal er geen literatuur bijstaan .
Het argument dat voor veel mensen het zwaarste weegt , en waarschijnlijk de belangrijkste reden is dat nog niet iedereen een e-reader heeft , is dat het lezen van een e-book gewoon niet de sfeer , de ‘ bite ’, van een papieren boek heeft . Het gevoel en de geur van een nieuw boek zullen best veel mensen missen . En een boek kopen in je luie stoel en het meteen op je apparaat kunnen lezen is toch minder leuk dan naar een boekwinkel te gaan of in een antiquair waar je je nauwelijks kunt omdraaien zonder een stapel boeken om te stoten eens rond te snuffelen naar een leuk tweedehands boek . Dit is ook eigenlijk het enige ‘ probleem ’ wat niet echt opgelost kan worden . Ik denk daarom ook niet dat het e-book het normale boek zal verslaan , het zal waarschijnlijk alleen erbij komen voor sommige boeken en om makkelijk even je woordenboek van honderden bladzijden of je krant bij je te hebben . Maar je weet het nooit ; we zien vanzelf wat het wordt .
Koen van der Heijden
8 kpathp