kopya fanzin kopya fanzin - 1 | Page 51

duğunu kolaylıkla varsayabiliyoruz. Mutualist bir dürtüyle devlet ve şirketler tarafından sınırları çizilen dünyada milyonlarca kişi, hali hazırda bu ortaklık tarafından sömürülmekte, kontrol edilmekte yeri geldiğinde cezalandırılmakta ya da ödüllendirilmektedir. Varoluşlarının tek amacı makinelere enerji sağlamak olan donörler, özgür iradeleriyle karar verdikleri bir dünyada yaşadıklarını zannetmektedirler ki bu Marx’ ın veciz ifadesiyle“ yanlış bilinç” in ta kendisidir. Bununla birlikte Matrix metninin ideolojisi tüm bu sömürü düzenini kendi meşrebince göstermesinde aslında sadece“ göstermesinde” ve onu değiştirmek için hiçbir çözüm üretmemesinde, umut vermemesinde yalnızca ve yalnızca katharsise, İdeolojik Şantiye’ de gerçekleşecek bir katharsise indirgemesidir.
Öyle ki tümüyle rahatlamış işçinin, ideoloji kontrolünde zihinsel mastürbasyonunu yaptıktan sonra 9-5 çalıştığı gerçek Şantiyesi’ ne gitme konusunda rızası daha kolay üretilebilir hale gelir.
Warner Bros stüdyolarında çekilen büyük bir prodüktörün yatırım yapması vesilesiyle-Joel Silver- yaygın olarak dağıtıma girmiş ve tam da Aristoteles’ in öngördüğü gibi işçileri kendi istediği bir ideolojik dümen suyuna sokarak katharsise ulaştıran Matrix dörtlemesi için de durum tam olarak böyle gerçekleşmiştir. Önemli olan olabildiğince çok insanın zihninde ideolojik inşaatın devam etmesi ve onların zincirden kopmamasını sağlamaktır.
Referanslar Cornforth, M.( n. d.). Tarihsel Materyalizm. İstanbul: Sarmal Yayınevi. Demirci, U., & Ersümer, O.( n. d.). Retrieved 06 19, 2015, from Cyberpunk0101: http:// cyberpunk0101. blogspot. com. tr / p / makale. html Zizek, S.( 2014). Matrix. İstanbul: Encore Yayınları.
51
Hasan Berk Akkoç