Fargo ( 2014 - ) Anlamsız Kötülükten Akıllı Kötülüğe
Fargo , Dexter ’ dan sonra patlama yapan , The Following , Hannibal ve True Detective gibi dizilerle devam eden seri katil dizi ekolünün halkalarından biri olarak okunabilir . Son senelerde , filmden diziye uyarlanan yapımların sayısında artış olduğu düşünülürse Hannibal ile her sezon değişen senaryo ve oyuncular konseptinin yaygınlaşması düşünülürse de True Detective ile paralel değerlendirilebilir .
Coen kardeşlerin çektiği 1996 yapımı artık kült olarak kabul edilen filmle paralellikler taşıdığı gibi Coen ’ lerin yapımcılığını üstlendiği dizi , yadsınamayacak ölçüde belirli karşıtlıkları da içeriyor . Filmde yaratılan basit ve sıradan , zaman zaman komik ve absürt ama karanlık atmosfer , dizide de sürdürülmeye çalışılmış olmasına rağmen yarattığı etkinin abartıldığı kadar tatmin edici olmadığını söylemek gerek . Coen kardeşler stiline bağlı kalmak uğruna kara mizah kategorisiyle ayrışmamaya fazla özen gösterilmiş olması diziyi bazen zorlama olarak yorumlanabilecek noktalara sürüklemiş .
Minnesota ’ da gerçekleşen olaylardan uyarlandığı söylenen film , referans noktası olarak 1987 ’ yi gösterirken , dizi 2006 yılına işaret ediyor . Filmin başında çıkan bu metne birçok yorum getirilmişti . Benzer bir metnin dizide her bölüm öncesi çıkması da aynı etkiyi yaratıyor . Bu etkiye yabancılaştırma etkisi denebilir : Sunulan iş , en nihayetinde kurgusal bir ürün ; izleyici kurgusal bir yapım izlediğini bilerek filmi ya da diziyi izliyor . Yapımlar , belgesel kategorisinde olmadığına göre , filmin ya da dizinin başında iddia edildiği gibi olaylar dizisinin nasıl gerçekleştiyse öyle anlatılma olasılığı yok , hatta gülünç bir ihtimal bu . Dolayısıyla bu açıklayıcı metnin izleyiciye kurgusal bir yapım izlediğini hatırlatmak için konulmuş bir ibare olduğunu söyleyebiliriz .
Genel olarak , filmde şiddetin mantıksızlığı , kötülüğün aptallığı gibi temalar işleniyordu . Çünkü filmde gösterilen hiçbir ölüm tasarlanarak gerçekleşmiyor , bütün cinayetler “ kazara ” işlenenlerden ibaret olduğu için herhangi bir mantık çerçevesine uymuyordu . Dizide ise bunun tam tersi olarak , Lorne Malvo ’ nun pratik ve muazzam zekâsı devreye giriyor ; seri katil motifleri diziye yön verirken işlenen cinayetlerin arkasındaki akıl ve tasarım ister istemez izleyici gözünde hayranlık uyandırıyor . Tasarım ve tesadüf arasındaki bu tezat sanırım film ve dizi arasındaki en büyük farklılık diyebiliriz : Film şiddeti saçma ve anlamsız bir olgu olarak sunarken ; dizi şiddeti kötücül ve akıllı bir
41