taloyhtiössä tapahtuu | palstalla yhteistyökumppanimme kertovat toiminnastaan
EDULLINEN JA TASOKAS PUTKIREMONTTI PIPEMODUL- MENETELMÄLLÄ
PUTKIREMONTTI VOI olla taloyhtiölle kallis paukku. Helsingin Kalliossa sijaitsevassa As. Oy Aleksis Kiven katu 66: ssa pyydettiin alun perin tarjous perinteisestä putkiremontista, mutta hintalapun nähtyään taloyhtiö halusi tarkastella myös muita, edullisempia vaihtoehtoja. Kohteessa päädyttiin lopulta kestävään ja kustannustehokkaaseen Pipemodul-menetelmään.
Vuonna 1957 rakennetun As. Oy Aleksis Kiven katu 66: n ainoaan porrashuoneeseen asennettiin yhdistelmäelementit, joissa kulkevat vesi- ja sähköjohdot sekä datakaapelit. Huoneistoihin tulevien putkien kotelointi on taas tehty Pipe-Modulin uusilla MDF-elementeillä. Pipemodul-menetelmän etuna on paitsi edullisempi hinta, myös remontissa käytettävien tehdasvalmisteisten elementtien erittäin siisti asennustyö. Työmaalla valmiit asennuselementit helpottavat sekä työnjohdon että asentajien työskentelyä, kun reitit ovat valmiina koteloissa asentajien saapuessa paikalle. Pipe-Modulin kokonaisjärjestelmä on hyväksytty VTT Expert Services Oy: n toimesta paloluokkaan EI30.
MDF-elementti piilottaa putket ja johdot tyylikkäästi Huoneistojen sisällä Aleksis Kiven katu 66: ssa käytettiin Pipe- Modulin MDF-elementtiä. Kaikissa Pipemodul-elementeissä on metallinen pohjaosa, mutta MDF-elementin avattava kansi on nimensä mukaisesti valmistettu MDF-levystä. Sen lisäksi, että putkien ja johtojen kiinnittäminen käy helposti, siisti kansi asettuu sisustukseen hyvin huomaamattomasti. Valmiiksi maalatun MDF-elementin voi tilata sekä vakiomittaisena että erikoismitoilla, ja värin valita kaikista RAL-värikartan väreistä. Elementin pinta on mahdollista tapetoida tai maalata uudelleen. Elementin vakiokoot on mitoitettu käyttövesiputkien ja johtojen asentamiseen, mutta erikoiskokoja on saatavilla kattamaan monia talotekniikan kotelotarpeita.
Alun perin vesijohtojen asentamiseen kehitettyjä elementtejä käytetään yhä useammin sähköjohtojen ja datakaapelien kuljettamiseen rappukäytävissä ja asunnoissa. Pipemodul-elementtien avulla myös digitalisaation edellyttämät johdot saa kätkettyä siististi ja tyylikkäästi. Tulevaisuus lienee myös mobiiliverkoissa ja langattomassa tekniikassa, mutta turvalli-
As. Oy Aleksis Kiven katu 66, Helsinki Rakennusvuosi 1957, huoneistoja 16 Suunnittelija Helsingin Raeteam Oy Pääurakoitsija RakMaster Oy Projektipäällikkö rak. ins. Jaakko Turkulainen, Kiinteistökunto Oy Käytetyt ratkaisut: sähkö-, vesi- ja datakaapelit pipemodul-pystynousuissa ja huoneistojen vaakavedot MDF-elementeissä Urakan kestoaika 2.5.– 28.10.2016
nen ja varma tiedonsiirto edellyttää kuitenkin myös sähkö- ja kiinteiden tietoverkkojen rakentamista. Aleksis Kiven katu 66: n remontissa uusittiin kerralla käyttövesijohdot, sähkö- ja datakaapelit, mutta elementtejä on myös mahdollista tilata tilavarauksella varustettuna niin, että talotekniikkaa voi lisätä myöhemmin tarpeen mukaan.
Taloyhtiö kokonaisuudessaan tyytyväinen remonttiin As. Oy Aleksis Kiven katu 66: n asukkaille Pipemodul-menetelmän merkittäviä etuja ovat paitsi kustannussäästö sekä vähäisemmät haitat korjauksen aikana, myös meluhaittojen pieneneminen remontin jälkeen, kun putket on eristetty koteloihin. Asukkaat voivat asua kotonaan koko remontin ajan, sillä vanhat putket ovat toiminnassa uusien asentamisen aikana. Vesikatkot kestivät noin puoli päivää asuntoa kohden. Taloyhtiö on ollut kokonaisuudessaan tyytyväinen remonttiin.
” Remontti tuli meille edullisemmaksi, ja jos tulevaisuudessa ilmenee putkivuotoja tai sähkövikoja, ne on helpompi korjata. Aikataulut pitivät hienosti, ja muutenkin työt etenivät kaikin puolin sovitusti”, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Jouko Kölhi sanoo.
” Taloyhtiö järjesti kahvittelutilaisuuden urakoitsijalle ja työntekijöille kiitokseksi hyvin sujuneesta remontista”, kertoi myös työhön tyytyväinen rakennusmestari Seppo Käyräkangas
Rakmaster Oy: stä. Remontti sujui aikataulun mukaisesti, porraskäytävän elementit sulautuivat todella hyvin 1957 rakennetun talon ilmeeseen.
” Seuraavassa remontissa putket on sitten helppo vaihtaa kun ne ovat avattavissa koteloissa.”
Hanketta vetänyt ja valvonut rakennusinsinööri Jaakko Turkulainen totesi Pipe-Modulin koteloiden olevan hyvät kuin mikä, ja seuraava linjasaneeraus on helppo. Projektin lopputarkastuksessa marraskuun alussa sai tavata tyytyväisiä asukkaita. n
7 / 2016 kita 19