KOLUMNI
Patrick Karlsson toimitusjohtaja GARO Finland Oy
HELPPO JA KUSTANNUSTEHOKAS LATAUSRATKAISU TALOYHTIÖILLE TULEVAISUUDEN LATAUSTARPEITA UNOHTAMATTA
Nyt kun liikenne sähköistyy kovaa vauhtia ja saamme päivittäin lukea uusista lanseerauksista mitä sähköautoihin tulee , niin olemme nopeammin kuin ehkä uskoimmekaan siinä tilanteessa , että latauspisteitä tarvitaan kiihtyvässä tahdissa .
LATAUSASEMIA ASENNETAAN sekä koteihin , taloyhtiöihin että työpaikoille isoissa määrissä jo tänään . Vaikeinta loppukäyttäjän kannalta on valita tähän hetkeen ja tämänhetkisiin tarpeisiin parhaiten soveltuva ratkaisu .
Millainen ratkaisu sopisi juuri sinun taloyhtiöllesi ? GAROn yksi ratkaisu taloyhtiöiden tarpeisiin on GLB- tai TWIN-latausasema yhdistettynä G-Cloud-palveluun , josta saadaan asemakohtainen tai RFID-tagikohtainen kulutusdata ulos , jotta taloyhtiö voi laskuttaa käyttäjää . Myös käyttäjien lisääminen ja poistaminen järjestelmästä on helppoa .
Käytännössä G-Cloud-järjestelmän käyttö on yhtä helppoa kuin tiliotteen tulostaminen verkkopankistasi ; nimetty G-Cloudpääkäyttäjä pystyy hakemaan dataa järjestelmästä ja tulostamaan esimerkiksi kulutusraportin haluamaltaan aikajaksolta .
GARO-latausasema yhdistettynä G-Cloud-ratkaisuun Vaikka GAROlla on erittäin laaja valikoima myös autolämmityspistorasiatuotteita , suosittelemme vahvasti , että hybridija sähköautojen lataukseen käytettäisiin siihen tarkoitukseen soveltuvaa latausasemaa . Silloin huomioimme tulevaisuuden tarpeita ja latausaikaa saadaan lyhennettyä huomattavasti , verrattuna vaikka schuko-lataukseen .
GAROn GLB- ja TWIN-asemat on suunniteltu tulevaisuutta silmällä pitäen . Niissä on vakiona esimerkiksi dynaaminen kuormanhallinta , joka valvoo , että kiinteistön pääsulakkeita ei ylikuormiteta . Niissä on myös dip-kytkimiä , joilla lataustehoa voidaan rajoittaa , siksi suosittelemme aina , että valittaisiin jo heti alussa 22 kW : n latausasema , jolloin voidaan huomioida myös tulevaisuuden tarpeita . Sähköliittymän päivitys ei vaadi tällöin uutta tehokkaampaa latausasemaa , vaan pieni muutos asetuksissa riittää .
G-Cloud-järjestelmän etuja Järjestelmä on helposti laajennettavissa . Alkuvaiheessa voi olla 10 latausaseman ryhmä ja kun tarve kasvaa , voidaan siihen liittää uusia latausasemia tarpeen vaatiessa . Myös eri kohteissa olevat ryhmät voidaan helposti liittää yhdeksi kokonaisuudeksi , jolloin yksi pääkäyttäjä voi hallita useampia maantieteellisesti eri paikoissa olevia kohteita . Latausasemien mahdollinen yhteiskäyttö on myös erittäin sujuvaa , kun käyttäjä tunnistautuu RFIDtagin avulla ja kulutusdata saadaan ulos myös tagikohtaisesti . Helppoa ja oikeudenmukaista .
Suurin hyöty verrattuna OCPP-laitteisiin tulee investointikustannuksen muodossa . G-Cloudiin liitettävät latausasemat ovat ihan perus GLB- ja TWIN-asemia , niiden tulee vain olla varustettuina MID-hyväksytyllä mittarilla . Kyseisten latausasemien hinnat ovat selkeästi edullisempia kuin vastaavat OCPP-latausasemat .
GAROlla myös laaja valikoima OCPP-tiedonsiirtoa tukevia latausasemia Mikäli kuitenkin tulee tarpeelliseksi liittää latausasemia operaattorien hallintaan , löytyy GAROlta myös laaja valikoima näitä julkisille paikoille tarkoitettuja latausasemia . Laitteet tukevat OCPP-tiedonsiirtoa ja yhteys muodostetaan joko 4G : n tai Ethernetin kautta .
Liikenne sähköistyy ja onpa tarve sitten yksittäiselle latausasemalle mökille , kotiin , taloyhtiöön tai julkiseen lataukseen , DC-pikalatausasemia unohtamatta , niin GAROlla on ratkaisu siihen . n
32 kita 5 / 2021