KITA 5/2021 | Page 30

den suunta näyttää olevan vahvasti kohti erilaisia hybridilämpöpumppuratkaisuja ”, uskoo Luhtamäki .
” Kolme kuntoon laitettavaa asiaa taloyhtiöissä ovat ilmanvaihto , lämmönjako ja lämmöntuotto . Yksistään säätämällä järjestelmä oikein , voidaan saada 15 – 20 prosentin energiansäästö .”
Kaukolämpö ennen kuin tehdasasetuksena Tavallaan taloyhtiöt ovat suomalaisen energiankulutusjärjestelmän selkäranka , sillä Suomen noin 88 000 taloyhtiössä asuu noin puolet maan väestöstä . Suomen asuinrakennusten yleisin lämmitysmuoto on kaukolämpö : noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämmitteisessä talossa ja esimerkiksi Helsingissä noin 90 prosenttia rakennuksista lämpiää kaukolämmöllä .
Kaukolämmön jälkeen yleisimpiä lämmitysmuotoja maassa ovat sähkö , puu ja erilaiset lämpöpumput . Asuinkerrostaloissa etenkin puulämmitys ja suora sähkölämmitys ovat hyvin harvinaisia . Lämpöpumppujenkin osuus kerrostaloissa on toistaiseksi pieni .
Kun lämmitysjärjestelmä tulee teknisen käyttöikänsä päähän , taloyhtiöissä huolestutaan , että mitähän uusi systeemi maksaa . Silloin unohtuu usein , että uudet järjestelmät ovat väkisinkin energiatehokkaampia ja hyötysuhteeltaan parempia kuin vanhat – mikä sitten valitaankin .
Etsi toimivin vaihtoehto Esimerkiksi maalämmön esiinmarssia hillitsee se seikka , että kaikki ” matalalla roikkuvat hedelmät ” on pitkälti jo poimittu .
” Kun maalämmön suosio on Helsingissä kymmenkertaistunut kahdeksassa vuodessa , niin kyllähän se tarkoittaa sitä , että ne kaikkein ilmeisimmät ja helpoimmat kohteet on jo tehty ”, toteaa Luhtamäki .
Lämmitysjärjestelmää ei aina tarvitse , saati kannata , vaihtaa , vaan olemassa olevaa järjestelmää voidaan jalostaa 2020- luvun vaatimuksia paremmin vastaavaksi . Vanhan järjestelmän tehostaminen onkin usein se helpoin ja nopein tapa toimia .
Lämmitystapamuutosten yhteydessä on suositeltavaa konsultoida asiantuntijaa . Tällöin varmistetaan , että rakennuksen energiatehokkuuden parantamista arvioidaan nimenomaan kokonaisuutena . Kiinteistön energiansäästöpotentiaali tulee huomioida riittävässä määrin ja erilaiset toimenpiteet tulee aikatauluttaa fiksusti . n
30 kita 5 / 2021