KUVA: SAINT-GOBAIN PAM FINLAND
KUVA: SAINT-GOBAIN PAM FINLAND
Sharky 775-energiamittari.
” Käyttämällä ASV automaattista linjasäätöventtiiliä päästään eroon kiinteistön epätasapainoisesta lämmönjaosta, liian suuresta virtauksesta johtuvista patterien ääniongelmista ja samalla pienennetään kiinteistön energiankulutusta”, Kurvinen toteaa.
Danfossilla onkin vanhastaan laaja valikoima tuotteita ja ratkaisuja nimenomaan taloyhtiöille: patteritermostaatit- ja venttiilit, automaattiset linjasäätöventtiilit, kaukolämpökeskukset ja lämmönvaihtimet sekä vesikiertoisen ja sähköisen lattialämmityksen ratkaisut.
” Taloyhtiöihin menee paljon myös DEVI-sulanapitoratkaisuja, joilla estetään jään ja lumen katolta putoamisen aiheuttamat vaaratilanteet sekä pidetään kulkuväylät jäästä vapaina ja turvallisina.” Kurvisen mukaan sulanapito mielletään usein kalliiksi, mutta kustannukset pysyvät kurissa, kunhan muistetaan käyttää älykkäitä ohjaimia, jotka tunnistavat jäätymisolosuhteet ja lämmittävät ainoastaan tarvittaessa.
Digikärki vahva Digitaalisuus on uusissa tuotteissa vahvasti läpilyövä teema. Esimerkiksi älykkäät huonetermostaatit ovat selkeästi yleistymässä, koska asiakkaat arvostavat sellaisia ominaisuuksia kuin erittäin tarkka lämmönsäätö ja nopea reagoivuus, jolloin todellinen lämpötila pysyy tarkasti halutussa ehkäisten yli- / alilämmitystä.
” Elektronisten huonetermostaattien avulla on mahdollista ajastaa lämpötilat oman elämänrytmin mukaiseksi. Miksi pitää yllä korkeampaa mukavuuslämpötilaa silloin, kun asunnossa ei ole ketään”, kysyy Kurvinen.
Lisäksi termostaatit oppivat huoneen lämpökäyttäytymisen eli milloin lämmitys on aloitettava, jotta päästään mukavuuslämpötilaan haluttuna ajankohtana.
” Eli esimerkiksi ennen kuin asukkaat saapuvat töistä kotiin, jolloin asunto on jo valmiiksi lämmin kotiin tullessa”, lisää Kurvinen.
Tulevaisuudessa Kurvinen odottaakin lämmitysjärjestelmän optimoivan automaattisesti koko kiinteistön lämmöntarpeen huonekohtaisesti siten, että asukkaiden mukavuustaso on aina korkea.” Samalla energiaa käytetään nykytasoa huomattavasti vähemmän ja asumisen hiilijalanjälki on selkeästi nykyistä alemmalla tasolla.”
Mittaa niin tiedät Uusia tuulia taloyhtiöissä edustaa myös energiakäytön mittarointi. Anneli Kuusisto Saint-Gobain PAM: lta toteaa, että taloyhtiöissä on herätty verraten hitaasti siihen, että vasta mittareiden avulla saat tarvittavaa tietoa, jonka avulla voidaan vaikuttaa kokonaiskulutukseen.
” Nyrkkisääntönä on, että kun energiankulutusta on ryhdytty mittaroimaan, energiakustannukset ovat tietyllä aikavälillä pudonneet noin 30 prosenttia”, tietää Kuusisto.
” Mittarit kuitenkin tulevat – hitaasti mutta varmasti. Ensin suomalaiset ovat tottuneet vesimittareihin, ja niiden” imussa” tulevat energiamittarit”, uskoo Kuusisto.
” Esimerkiksi Keski-Euroopassa huoneistokohtainen alamittaus on jo tavanomaista. Meillä taas se on harvinaisempaa, koska kaukolämpö on niin laajalti käytössä.”
Äly tuli jäädäkseen Äly tulee läpi” seinistä ja lattioista” joka tapauksessa. Kuusistokin katsoo, että uudenlainen tiedonsiirto ja analytiikka siivittää talotekniikkaa yhä kiihtyvällä vauhdilla – ja kuluttajat hallitsevat kokonaisuutta kätevästi älypuhelimiensa sovelluksilla( mikäli automaattisesti rullaavat systeemit nyt ihmeellistä manageerausta tarvitsevat).
” Eri tekniikoita ja alustoja on kuitenkin useita tällä hetkellä ja 2020-luvulla täytyy ratkaista, mikä teknologia on se, jonka varaan tulevaisuuden älyasunnot rakennetaan”, toteaa Kuusisto.
Kuusiston mukaan vaikuttaa kuitenkin selvältä, että tavalla tai toisella muutoksen ytimessä on Internet of Things( IoT): kun laitteet vaihtavat ketterästi tietoja keskenään ja optimoivat tottuneesti lämmityksen, ilmastoinnin ja valaistuksen kaltaisia tekijöitä, ollaan kuljettu jo pitkä matka myös asumusmukavuuden parantamisessa.
” Se on se tulevaisuuden suunta”, hän uskoo. n
ETK-EAX ja ETW-EAX-vesimittarit.
68 kita 4 – 5 / 2018