Perinteisten palo- ja murtoilmaisimien lisäksi tarjolla on uusia turvallisuusratkaisuja laidasta laitaan rikoksia ehkäisevistä valaistusohjauksista vesiputkirikkojen vuoto vahteihin. Esimerkiksi sähköinen lukitus lisää myös käyttäjien mukavuutta huomattavasti, kun avaimien sarjoittamisia ei samalla tavalla enää tarvita. Sähkölukot, älykkäät avauspalvelut ja PIN-koodilukot tarjoavat mahdollisuuden myös uusille palveluille vaikkapa postinjakamisessa, siivoamisessa ja lähikaupan tavarantoimituksessa.
Mukavuutta kotiin tuovat erityisesti erilaiset tilanneohjaukset. Valot, verhot ja ilmanvaihto voidaan ohjata toimivaksi esimerkiksi leffailtaan, synttärijuhliin tai siivoukseen sopivaksi yhdellä napilla. Valojen ohjaus voidaan laajentaa koskevaksi yksittäisiä valaisimia ja esimerkiksi niiden valon värilämpötilaa. Erityisesti mukavuutta tai palveluita kaipaavat myös ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset, joiden elämää voidaan helpottaa muistia tai toimintaa tukevilla ratkaisuilla.
Entäs realismi? Moni pelkää älykkäiden ratkaisujen olevan todella kalliita. Toki haalimalla kaikki maailman herkut järjestelmään, saadaan hintalappukin aika kovaksi. Harva kuitenkaan oikeasti tarvitsee tai edes haluaa kaikkia mahdollisia toimintoja. Uudenlaisten ratkaisujen kustannuksia ei kannatakaan suoraan verrata perinteisiin toteutustapoihin, koska ne tuovat ei suoraan rahassa mitattavaa arvoa muuntojoustavuudessa, turvallisuudessa ja ihmisten tyytyväisyydessä.
Järjestelmiä hankittaessa on myös tärkeää ottaa huomioon niiden käyttäjät. Nuoret ja tietotekniikkaorientoituneet ottavat järjestelmät haltuun alta aikayksikön, mutta vanhemmille käyttöliittymän viilaamiseen ja käytön opastamiseen voidaan joutua satsaamaan enemmän.
Älykkäät järjestelmät muuttavat ylläpidon käytäntöjä. Perinteiset järjestelmät saattoivat pitkiäkin aikoja pyöriä itsekseen, mutta uudemmat järjestelmät vaativat tasaisin väliajoin päivityksien asentamista ainakin tietoturvan takia. Yleensä mitä enemmän järjestelmään tulee elektroniikkaa ja tietotekniikkaa, sitä enemmän jatkuvaa pientä päivitystyötä tulee. Jotta järjestelmä toimii mahdollisimman pitkään, kannattaa sen hankinnassa kiinnittää huomiota myös, että tekniikka on standardoitua tai että toteuttaja pystyy takaamaan huollot pitkälle aikavälille. Joka tapauksessa tärkeää on saada kunnollinen dokumentaatio, jotta mahdolliset uudet toimijat pystyvät tekemään järjestelmille huollot, päivitykset ja laajennukset.
Varmimmin hyvää laatua saa, kun tilaa osaavalta ja pätevältä ammattilaiselta. Sähköjen osalta tekijöillä on oltava urakointioikeudet ja sähköpätevyydet asentamiseen. Teletekniikan, automaation ja turvallisuusjärjestelmien osalta lakisääteisiä pätevyyksiä ei samalla tavalla ole. Valveutuneimmat toimijat kuitenkin pitävät osaamisestaan huolta ja usein hankkivat vapaaehtoisia pätevyyksiä. Esimerkiksi Henkilö- ja yritysarviointi SETI Oy: n tele-, automaatio- ja turvapätevyydet auttavat löytämään ammattitaitoisen tekijän. n
TELEVISIO SIIRTYY yhä enemmän nettiin ja kotien verkkolaitteiden määrä kasvaa. Tyypillisessä neljän hengen perheessä voi olla 9 – 15 laitetta, jotka ovat yhteydessä verkkoon. Tämä edellyttää verkolta gigaluokan nopeuksia, koska yhä suurempi osa kodin laitteista on netissä yhtä aikaa.
Tarjonnan äärelle päästäkseen kiinteistön täytyy olla kytketty laajakaistaiseen kaapeliverkkoon, joka voidaan toteuttaa kiinteistöön tai jopa huoneistopistokkeisiin saakka.
Kiinteä sisäverkko Valokuitukaapeli vedetään usein esimerkiksi kiinteistön kellarissa olevaan talojakamoon tai huoneiston eteisessä olevaan kotijakamoon ja siitä sitten huoneistoihin Ethernet-sisäverkon kuparikaapelin kautta.
Niin sanotussa kuitu kotiin-ratkaisussa valokuitu tulee asunnon huoneistojakamoon asti, joka on yleensä asunnon eteisessä sähkökaapin yhteydessä tai erillisessä kaapissa.
” Metallinen huoneistokaappi tai huono kaapin sijainti voi kuitenkin olla ongelmallinen langattoman wlan-radiosignaalin jakamisen kannalta. Silloin kuitupäätelaite voidaan tuoda johonkin kaapin ulkopuolelle, missä se toimii parhaiten”, sanoo Business manager Joosua Nikkinen DNA: lta.
Uusissa taloissa kiinteä sisäverkko on yleensä jo valmiiksi asuntoihin saakka kiinteästi talon rakenteisiin toteutettuna. Verkko voi tulla myös seinärasioihin saakka. Kiinteä sisäverkko on asukkaan kannalta siisti ja helppokäyttöinen. Valokuitu voidaan myös vetää huoneistokohtaisesti aina pistorasioihin saakka.
KOTIVERKKO AJAN TASALLE
TEKSTI: JARI PELTORANTA KUVA: DNA
Nopeat laajakaistaverkot tarjoavat paljon uusia mahdollisuuksia tavalliselle kotitaloudelle. Tarjonta lisääntyy sekä netin että television suoratoistopalveluissa. Samoin erilaiset älykotihankkeet ja esineiden internet tulevat mahdollisiksi.
48 kita 4 – 5 / 2018