KITA 4+5/2018 | Page 14

NÄKÖKULMA

Tapio Falck toimii toimitusjohtajana Uuden Ajan Putkiremontteihin erikoistuneessa Insinööritoimisto Buildnet Oy : ssä .

KILPAILUTANKO ITSE VAI TARVITSENKO OIKEASTI PROJEKTIPÄÄLLIKKÖÄ ?

Putkiremonttien hinnat ovat karanneet käsistä varsinkin pääkaupunkiseudulla . Perinteisestä remontista maksetaan yleisesti jo yli 1 000 euron neliöhintoja . Säästöjä haetaankin taloyhtiöissä kiivaasti kaikista mahdollisista paikoista . Onko putkiremontissa oikeasti tarvetta projektipäällikölle vai onko tämä ainoastaan rahan heittämistä kankkulan kaivoon ?
TÖRMÄÄN YHÄ useammin omassa työssäni tilanteeseen , jossa taloyhtiö lähestyy toimistoamme tarjouspyynnöllä koskien putkiremontin valvontaa mutta tarkemmin asiaan perehtyessäni huomaan , että mitään urakka-asiakirjoja ei ole teetetty . Näin on usein tilanne varsinkin remonteissa , joissa rakennuslupaa ei tarvita . Taloyhtiö kertoo pyytäneensä joitakin itse kartoittamiansa urakoitsijoita käymään tontilla ja antamaan tarjouksen . Nyt sitten jonkun pitäisi valvoa työ .
Onko urakoitsija oikea taho suunnittelemaan työt ? Tällaisen asiakkaan logiikkana on se , että ” urakoitsija tietää parhaiten mitä pitää tehdä koska he tekevät näitä hommia työkseen ”. Lähtökohtaisestihan tässä halutaan säästää projektipäällikön palkkio kilpailutuksen osalta ja uskotaan urakoitsijoiden olevan paras taho suunnittelemaan työt . Uskotaan heidän kaikkien myös olevan umpirehellisiä . Kun putkiremontin urakkahinta liikkuu aina useissa sadoissa tuhansissa euroissa , voidaan kysyä , onko muutaman tuhannen euron säästö projekti päällikön palkkiossa oikea päätös juuri tässä kohtaa .
Urakka-asiakirjat ehdottoman tärkeät Normaalisti kilpailutusta varten teetetään tekniset asiakirjat , joita ovat mm . työselitykset ja tekniset piirustukset . Muita tärkeitä asiakirjoja ovat urakkaohjelma , joka muodostaa urakan juridisen selkärangan , sekä työturvallisuusasiakirja . Varsinkin urakkaohjelman tärkeyttä ei voi koskaan korostaa liikaa . Mikäli jokin menee urakassa pieleen eikä mitään asiakirjoja ole olemassa eikä mitään sovittu tilaajan ja urakoitsijan välillä , on tilaaja erityisen heikoilla . Olimme jokin aika sitten asiantuntijoina riitatapauksessa , jossa taloyhtiö oli kuvitellut ostaneensa urakoitsijalta viemäriputkien sukituksen , koska urakoitsijan pinnoitustyöstään käyttämä termi ” oli kuulostanut aivan samalta kuin sukitus ”. Totuus paljastui , kun suuri pala pinnoitusta irtosi pystyviemäristä tukkien linjaston aiheuttaen padotuksen ja mittavan vesivahingon . Jos kohteessa olisi ollut mukana asiansa tunteva projektipäällikkö urakkaa kilpailutettaessa , olisi tämäkin vahinko saatu helposti estettyä ja pitkältä ja karvaalta riitatapaukselta säästytty .
Mieti mikä on oikea paikka säästää Olen itse toiminut projektinjohtotehtävissä yli 30 vuoden ajan , josta ajasta 10 vuotta Venäjällä . Kokemus varsinkin Venäjällä opetti selkeät toimintatavat , joilla asiat menevät maaliin hyvällä lopputuloksella . Kun meille tulee valvontakysely kohteesta , jossa urakka-asiakirjoja ei ole teetetty , neuvomme aina asiakasta teettämään ne ja kilpailuttamaan urakan uudelleen niiden kanssa . Tällä tavoin säästytään suurelta määrältä täysin turhia riskejä . Mikäli asiakas ei ole tähän halukas , kieltäydymme pääsääntöisesti tarjoamasta kohdetta . n
14 kita 4 – 5 / 2018