KITA 4/2024 | Page 21

KORKEIMMAN OIKEUDEN RATKAISU SELVENTÄÄ TODISTEELLISTEN TIEDOKSIANTOJEN VAATIMUKSIA

Korkein oikeus on ratkaisussaan KKO 2024:45 ottanut kantaa tiedoksiannon todisteellisuuteen , kun yksipuolinen tuomio toimitetaan sähköpostitse . Päätös tuo joustavuutta todisteellisiin tiedoksiantomenettelyihin , mikä voi vaikuttaa myös vuokrasuhteiden irtisanomis- ja purkutilanteisiin .
Yksipuolisen tuomion tiedoksianto : kohti joustavampia menettelytapoja Korkeimman oikeuden ratkaisussa KKO 2024:45 käsiteltiin kysymystä siitä , oliko A saanut tiedon yksipuolisesta tuomiosta oikeudenkäymiskaaren 12 luvun 15 §: n 1 momentin mukaisesti todisteellisesti niin , että takaisinsaantihakemuksen määräaika oli alkanut . B Oy oli toimittanut yksipuolisen tuomion A : lle salatun sähköpostin liitteenä , ja A oli avannut viestin salasanalla , jonka hän sai tekstiviestillä . Yhtiö sai viestin avaamisesta lukukuittauksen .
Oikeudenkäymiskaaren mukaan takaisinsaantia on haettava kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä lukien , kun takaisinsaannin hakija on saanut todisteellisesti tiedon yksipuolisesta tuomiosta . A haki takaisinsaantia myöhässä ja väitti , että yksipuolista tuomiota ei ollut tiedoksiannettu todisteellisesti , koska hän ei ollut pystynyt avaamaan sähköpostin liitteenä ollutta tiedostoa .
Korkein oikeus katsoi A : n saaneen tiedon tuomiosta todisteellisesti , vaikka tämä väitti , ettei ollut voinut avata liitettä . Liitetiedosto oli yleisesti käytetyssä pdf-muodossa eikä A ollut ilmoittanut yhtiölle ongelmista tiedoston avaamisessa . Korkeimman oikeuden tulkinnan mukaan A : lla oli ollut mahdollisuus tutustua asiakirjaan ja näin ollen määräaika takaisinsaannin hakemiselle tuli laskea sähköpostin avaamispäivästä . Ratkaisu oli äänestyspäätös : eri mieltä ollut oikeusneuvos katsoi , että näyttötaakka tiedoston avaamisesta oli yhtiöllä , ja ilman varmuutta siitä , että A oli voinut avata liitteen , tiedoksiantoa ei voitu pitää todisteellisena .
Vaikutukset vuokrasuhteisiin : riittääkö sähköposti todisteelliseksi tiedoksiannoksi ? Ratkaisu herättää huomiota vuokrasuhteiden näkökulmasta , joissa tiedoksianto on keskeisessä asemassa erityisesti irtisanomis- ja purkutilanteissa . Sekä asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain ( AHVL ) että liikehuoneiston vuokrauksesta annetun lain ( LHVL ) mukaan vuokranantajan on annettava irtisanomisilmoitus sekä purkamisvaroitus ja -ilmoitus vuokralaiselle todisteellisesti tiedoksi .
Perinteisesti tämä on tarkoittanut esimerkiksi haastemiehen kautta annettua tai saantitodistuksella toimitettua tiedoksiantoa . KKO 2024:45 : n perusteella on kuitenkin mahdollista tulkita , että myös sähköpostitse lähetetty ja lukukuittauksella varmistettu ilmoitus voi olla riittävä todisteellinen tiedoksianto . Sähköpostitse tapahtuva tiedoksianto nopeuttaa useissa tilanteissa tiedoksiantoa merkittävästi . Parhaassa tapauksessa tiedoksianto voi tapahtua lähes reaaliaikaisesti , kun haastemiehen toimittamana tiedoksianto vie tilanteesta riippuen jopa viikkoja . Lisäksi sähköpostitse tapahtuvan tiedoksiannon etuna on sen edullisuus .
Jotta sähköpostin voitaisiin katsoa olevan riittävän todisteellinen tapa tiedoksiannolle , on lähettäjän voitava varmistua siitä , että sähköposti on vastaanottajan henkilökohtainen sähköposti . Turvallisinta on lähettää viesti salattuna sähköpostina , jonka avaaminen edellyttää salasanaa , kuten KKO : n tapauksessakin oli toimittu . Silloin voidaan olla riittävän varmoja siitä , että vastaanottaja on oikea taho ja että hän on avannut sähköpostin . Lisäksi on huomattava , että yhteisvuokralaisten ollessa kyseessä , tiedoksianto tulee toimittaa jokaiselle vuokralaiselle erikseen , elleivät yhteisvuokralaiset ole aviopuolisoita .
Edelleen on hyvä varmistaa , että tiedoksiannettava asia ilmenee sähköpostin tekstistä , vaikka lähetyksessä olisikin mukana erillinen liitedokumentti . Näin vastaanottaja saa joka tapauksessa tiedon suoraan sähköpostista , eikä liitteen avaaminen tai avaamatta jättäminen vaikuta tiedoksiannon toteutumiseen .
KKO 2024:45 : n mukainen tulkinta tarjoaa joustavamman menettelytavan , joka yleistynee myös vuokrausta koskevissa tiedoksiannoissa . n
4 / 2024 kita 21