KITA 4/2023 | Page 26

yleensä alkukeväällä . Poikkeuksena on ihmisille erityisen haitallinen asbestijäte , jota otetaan vastaan vain Espoon Ämmässuon kaatopaikalla .
Lisätilaa maan alta ? Suurten taloyhtiöiden jätepisteiltä tyhjennetään useimmat jäteastiat erillisiin keräysautoihin viikoittain . Tosin paperinkeräyslaatikko kenties tyhjennetään vain joka toinen viikko .
Pientaloalueilla jäteastioita tyhjennetään tyypillisesti harvemmin , ehkäpä 2 – 4 viikon välein .
Viranomaisvaatimukset uusien jäteastioiden hankkimisesta ovat aiheuttaneet päänvaivaa monille taloyhtiöille . Toisinaan jätehuoneita on jouduttu jopa laajentamaan , jotta kaikki erilliskeräysastiat mahtuisivat sisään .
Yleisradio selvitti kesällä 2023 , että esimerkiksi Etelä- Karjalassa peräti 40 prosentissa vähintään viiden huoneiston taloyhtiöistä ei uuden lain voimaantullessa ollut vielä saatu jätteiden lajittelua lain vaatimalle tasolle .
Joissakin Suomen taloyhtiöissä on jo aiemmin ja ehkä tilansäästösyistäkin siirrytty käyttämään jätehuoneiden sijaan jätteiden syväkeräysjärjestelmiä .
Syväkeräyksessä jäteastiat ovat pystysuunnassa ja osittain maan alla , toisin kuin perinteisisiä pintakeräysastioita käytettäessä .
Maanalaisessa astiassa olevaan jätesäkkiin voi mahtua vaikkapa viisi kuutiota jätteitä , joten keräyskapasiteetti kasvaa merkittävästi ja tyhjennyksiä voidaan harventaa . Syvä säiliötä tyhjennettäessä säiliön sisällä oleva erillinen nostosäkki otetaan ylös autonosturilla ja tyhjennetään erikoisvarusteltuun keräysautoon .
Joillakin uudehkoilla asuinalueilla – esimerkiksi Espoon Suurpellossa – jätteenkeräyksessä on kokeiltu kaupunginosatai korttelikohtaisia automaattisia jätteenkäsittelyjärjestelmiä . Silloin kiinteistöjätteet voidaan kuljettaa alipaineella maanalaisissa putkissa suoraan jäteasemille ja edelleen keskitetysti joko kierrätykseen tai hävitettäviksi .
Perusajatuksena automaattisessa jätteenkäsittelyssä on , että asukkaat vievät jätteensä alueellisiin syöttöpisteisiin , jotka voivat sijaita joko talojen sisällä tai ulkotiloissa . Erilaisille jätteille on rakennettu omat syöttöaukkonsa . Jätteet kuljetetaan ” putkipostina ” terminaaliin , missä eri jätelajeille on varattu erilliset keräyskontit . n
ILMOITUS

LÄHELLE TUOTU LAJITTELU ON HELPPOA ASUKKAALLE JA ISÄNNÖITSIJÄLLE

VUODEN 2023 aikana lähes koko maassa taloyhtiöissä asuvien pakkausjätteiden lajittelumahdollisuudet ovat parantuneet . Kunnat ovat aloittaneet pakkausjätteiden erilliskeräyksen vähintään 5 huoneiston asuinkiinteistöiltä . Yhteistyössä pakkaustuottajien kanssa toteutettu keräys on tuonut monen taloyhtiön pihaan uusina metallin sekä lasi- , muovi- ja kartonkipakkausten keräysastiat . Kunnat ja pakkaustuottajat toteuttavat palvelua jätelain velvoittamana .
Muutos on saattanut aiheuttaa päänvaivaa kiinteistöillä mm . jätehuoltoon varatun tilan uudelleenjärjestämisessä . Lisää tilaa lajittelumahdollisuuksien luomiseen ei tarvita , sillä jätemäärän ei pitäisi kasvaa . Vanha jätekertymä vain jaetaan uusiin lajitteluastioihin . Esimerkiksi sekajäteastioiden määrää vähentämällä saa lisää tilaa hyötyjätteille .
Jätetilan suunnittelussa kannattaa kääntyä oman alueellisen jätelaitoksen puoleen . Sieltä saa ohjeita ja vinkkejä jätehuollon järjestämiseen . Taannoin valmistui myös RT-kortti ” Asuinkiinteistön jätehuolto ”, joka on hyvä apu sekä saneerauskohteisiin että uudisrakentajalle .
Biojätteiden erilliskeräystä on ollut aiemminkin alueellisten jätehuoltomääräysten velvoittamana useamman huoneiston asuinkiinteistöiltä . Ensi vuoden heinäkuusta lähtien taloyhtiöiden ei enää tarvitse kilpailuttaa biojätteen kuljetusta . Sen tekee kunnan jätelaitos taloyhtiön puolesta .
Jätelaki velvoittaa kunnan järjestämään yhteistoiminnassa pakkausten tuottajayhteisöjen kanssa asumisessa syntyvän lasi- , metalli- , muovi- ja kartonkipakkausjätteen erilliskeräyksen vähintään jokaiselta taajamassa sijaitsevalta kiinteistöltä , jossa on viisi tai useampi asuinhuoneisto .
Bio- ja pakkausjäteastioiden tyhjennykset saadaan hoidettua sujuvasti , kun jätehuoltoviranomaisella ja palvelua tuottavalla toimijalla on riittävät tiedot kiinteistöistä . Isännöitsijöiden kannattaakin aktiivisesti olla yhteydessä kunnan jätehuoltotoimijoihin sekä päivittää tarvittavia tietoja . Kuntien jätelaitoksilla on myös runsaasti asukkaiden lajittelua ohjaavaa tietoa ja materiaalia . n
Lisätietoja : kivo . fi
26 kita 4 / 2023