KITA 3+4/2021 | Page 35

Tällä hetkellä rakentamisessa suositaan suuria ikkunapintoja , jolloin auringon passiivista lämpöä voidaan hyödyntää tehokkaasti talvikaudella . Lämmöksi muuttunut auringon säteilyenergia ei pääse poistumaan yhtä tehokkaasti kuin ulkoa sisään tullut säteily .
Lisäksi nykyaikaiset energiatehokkaat ikkunat ja muut rakenteet on suunniteltu pitämään lämpö sisätiloissa . Kesäkauden viilennys saattaakin tuottaa huomattavia kustannuksia , mikäli rakennuksen jäähdytys hoidetaan koneellisesti .
” Passiivisen aurinkoenergian hyödyntäminen onnistuu parhaiten dynaamisella aurinkosuojajärjestelmällä , jonka avulla vältytään auringon lämpöenergian epäedullisilta vaikutuksilta . Aurinkosuojausta käyttämällä koneellisten jäähdytyslaitteiden tarve vähenee . Samalla kiinteistön koko elinkaaren hiilijalanjälki pienenee , sillä koneellisen jäähdytyslaitteiston käyttö kuluttaa luonnonvaroja ja aiheuttaa kustannuksia koko rakennuksen elinkaaren ajan ”, Rokkanen sanoo .
Luonnonvalon hallinnalla hyvinvointia Lämmittämisen lisäksi aurinkosäteily valaisee sisätiloja . Auringon valaistusvoimakkuus ylittää valaistustarpeen jopa satakertaisesti . Etelä-Suomessa auringon kokonaisvalaistusvoimakkuus vaihtelee noin 40 000 – 90 000 luksin välillä . Näkötarkkuutta vaativassa työssä valaistusvoimakkuudeksi suositellaan noin 750 luksia ja näyttöpäätetyöskentelyssä 300 – 500 luksia .
” Päivänvaloa kannattaa ehdottomasti hyödyntää valaistuksessa . Päivänvalo koetaan miellyttäväksi ja sen käyttäminen säästää energiaa , unohtamatta sen positiivisia terveysvaikutuksia . Liian voimakas valaistus etenkin näyttöpäätetyöskentelyssä on kuitenkin häiritsevää , joten sisään tulevan valon määrää tulisi hallita aurinkosuojauksella ”, sanoo Rokkanen .
Nykyisin ihmiset pääsääntöisesti oleskelevat huomattavan osan päivästä sisätiloissa , joten luonnonvalon hallinnalla voidaan vaikuttaa muun muassa vireystilaan ja mielialaan . Automatisoitu aurinkosuojaus auttaa luomaan sisätiloihin miellyttävät valaistusolosuhteet , joita tilan käyttäjä voi myös itse säätää erilaisten tarpeiden mukaisesti .
Aurinkosuojausratkaisut osana talotekniikkaa Aurinkosuojaus voidaan asentaa rakennuksen sisä- ja / tai ulkopuolelle riippuen kohteen käyttötarkoituksesta . Ulkopuolisiin aurinkosuojausratkaisuihin lukeutuvat esimerkiksi screenkaihtimet ja markiisit . Sisäpuolisiin aurinkosuojausratkaisuihin kuuluvat säle- , rulla- , pystylamelli- ja pliseekaihtimet sekä screen- ja pimennysverhot .
Sisäpuolisia ratkaisuja voidaan hyödyntää ylilämpenemisen estämisen lisäksi häikäisyn estossa ja sisätilojen valaistuksen säätelyssä sekä näkösuojana . Rakennuksen ulkopuolelle asennettavat aurinkosuojausratkaisut puolestaan varjostavat erittäin tehokkaasti ja pysäyttävät lämpösäteilyn rakennuksen ulkopuolelle ennen sisätiloihin pääsyä .
” Aurinkosuojausjärjestelmä pitää olla aina automatisoitu , jotta saavutetaan parhaat säästöt jäähdytys- , valaistus- ja lämmityskustannuksissa . Automatisoitu järjestelmä optimoi aurinkolämmön hyödyntämisen talvella ja pitää lämmön tehokkaasti ulkona kesällä ”, kuvailee Rokkanen .
Kiinteät eli staattiset vaihtoehdot kuten kalvot , lipat ja säleiköt peittävät näkymää ulos ja estävät päivänvaloa pääsemästä sisätiloihin myös silloin , kun suojaukselle ei ole tarvetta .
Dynaamisilla eli olosuhteiden mukaan säätyvillä aurinkosuojaratkaisuilla kuten screenkaihtimilla tai markiiseilla voidaan suojautua auringon haittavaikutuksilta silloin kun sille on tarvetta menettämättä kuitenkaan näkyvyyttä ulos .
Automatisoitu järjestelmä kuluttaa sähköä huomattavasti koneellista jäähdytyslaitteistoa vähemmän ja automaation ansiosta aurinkosuoja on aina optimaalisessa asennossa . Automaatiojärjestelmä voidaan tarvittaessa integroida osaksi talotekniikkaa .
Suunnittelussa huomioidaan tyyli ja tarpeet ” Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää , että aurinkosuojaus suunnitellaan osana koko rakennuksen energiasuunnitelmaa . Suunnittelijat ovatkin tänä päivänä hyvin kiinnostuneita erilaisista aurinkosuojaustuotteista , niiden ominaisuuksista ja soveltuvuudesta erilaisiin kohteisiin ja käyttötarpeisiin ”, kertoo Rokkanen .
Tarvittaessa suunnittelutyössä apuna ovat Suomen Aurinkosuojaus ry : n jäsenliikkeet , joilla alan ammattilaisina on laaja kokemus ja osaaminen aurinkosuojauksesta . Pätevän ammattilaisen tunnistaa Suomen Aurinkosuojaus ry : n merkistä .
” Aurinkosuojat ovat aina osa rakennuksen julkisivua ja sisustusta , jonka vuoksi aurinkosuojaus räätälöidään jokaisen kohteen mukaan . Jäsenliikkeemme osaavat opastaa oikeanlaisten tuotteiden valinnassa ”, Rokkanen sanoo . n
Suomen Aurinkosuojaus ry : n jäsenliikkeiden yhteystiedot löytyvät osoitteesta www . aurinkosuojaus . fi .
3 – 4 / 2021 kita 35