KITA 3/24 | Page 46

Julkisivuyhdistys – JSY ry

Julkisivujen Markkinat Suomessa 2024-tutkimus :

JULKISIVUKORJAAMISEN TARVE EDELLEEN KASVUSSA

TEKSTI JA KUVA : RIINA TAKALA-KARPPANEN / JULKISIVUYHDISTYS – JSY RY
Julkisivuja pitäisi korjata enemmän kuin useampana vuotena on tehty . Tuoreen Julkisivujen Markkinat 2024 -tutkimuksen mukaan julkisivuja pitäisi korjata lähes kaksinkertainen määrä , että saavutettaisiin laskennallinen korjaustarve . Patoutuneesta korjaustarpeesta kertoo tuore Forecon Oy : n Julkisivujen Markkinat 2024 -tutkimus, jota on Julkisivuyhdistyksen toimeksiannosta tehty vuodesta 2015 alkaen .
VIIME VUONNA julkisivuja korjattiin arviolta noin 2,9 miljoonaa neliömetriä . Ensi vuonna määrän arvioidaan olevan 3,1 miljoonaa neliömetriä ja samanlaisissa lukemissa oltaisiin myös vuonna 2025 . Laskennallinen korjaustarve on arvioitu tällä hetkellä noin 5,8 miljoonaksi neliömetriksi .
Julkisivujen uudisrakentamisen määrä oli viime vuonna noin 6,4 miljoonaa neliömetriä . Siinä oli laskua – 23 % edellisvuodesta .
Julkisivurakentamisen määrässä on näkynyt erityisesti asuntorakentamisen ahdinko . Ensi vuodelle ennustetaan maltillista kasvua huonojen vuosien jälkeen . Julkisivukanta oli kokonaisuudessaan viime vuonna 598 miljoonaa neliömetriä .
Puun osuus edelleen merkittävä korjausrakentamisessa Julkisivujen korjaamisen määrää ohjaa julkisivujen ikääntyminen , mikä on hyvin materiaaliriippuvaista . Puu on korjaus altis materiaali , minkä vuoksi sen osuus myös korjausrakentamisessa on erittäin merkittävä .
Metalliin ei kohdistu niin paljon korjaustarvetta materiaalin pitkäikäisyyden ja muiden ominaisuuksien ansiosta . Metallin markkinaosuus on suurempi siksi , että vanha julkisivumateriaali vaihdetaan metalliin .
Erilaisten julkisivulevyjen käyttö korjaamisessa sen sijaan on kasvanut viime vuosina ja niin tapahtui viime vuonnakin .
Rappaus on korjaamisessa neljänneksi käytetyin julki sivumateriaali . Myös rappauksen markkinaosuus on suurempi siksi , että vanha materiaali vaihdetaan rappaukseksi .
Parvekkeiden korjaustarve kasvussa Parvekkeita on raportin mukaan tulossa korjausikään ja korjaustarve kasvaa voimakkaasti , mikä lisää uusimisia . Uusimismäärä on tällä hetkellä noin 25 000 parveketta . Uusimisella tarkoitetaan tilanteita , joissa vanha parveke puretaan kokonaan ja asennetaan uusi parvekerakenne .
Jonkin verran parvekkeita myös lisätään parvekkeettomiin rakennuksiin .
Parvekkeiden korjaustarve on tällä hetkellä vajaa 30 000 parveketta . Kyselyn perusteella toteutuneiden parvekekorjausten määrä on hieman yli laskennallisen tarpeen .
Pienimuotoisia parvekeremontteja tehdään paljon . Parvekkeita uudenaikaistetaan ja varustellaan ahkerasti , mikä lisää korjaamisen tilastollista määrää . Siten yli tarpeen korjaaminen ei välttämättä korreloi teknisen korjaustarpeen kanssa .
” Viime vuosina on tapahtunut kevytrakenteisiin parvekekaiteisiin liittyviä onnettomuuksia . Niihin liittyen Julkisivuyhdistys koordinoi parhaillaan kahta parvekekaiteiden turvallisuuteen liittyvää opinnäytetyötä . Toinen opinnäytetyö käsittelee lasikaiteita ja toinen kuitusementtilevyllä toteutettuja kaiteita . Julkisivuyhdistyksen tavoitteena on opinnäytetöiden ja yhdistyksen jäsenistöstä kootun ohjausryhmän kanssa kerätä aineistoa , minkä avulla voitaisiin laatia yleinen ohje kevytrakenteisten kaiteiden kuntotutkimuksesta ”, Inari Weijo Julkisivuyhdistyksestä tiivistää . n
Lisätietoja : www . julkisivuyhdistys . fi Lisätietoja tutkimuksesta Julkisivuyhdistyksen toiminnanjohtaja Peter Lind , toiminnanjohtaja @ julkisivuyhdistys . fi , puh . + 358 40 356 5995 .
Julkisivujen Markkinat Suomessa 2024 -tutkimus kartoittaa julkisivumarkkinoita ja niiden kehitystä . Julkisivumarkkinaa on kartoitettu materiaalikohtaisesti uudis- ja korjausrakentamisen kannalta . Raportti sisältää myös julkisivualalla toimivien yritysten liiketoimintabarometrin . JSY : n jäsenenä raportti jäsenetuhintaan .
Julkisivuyhdistys – JSY ry : n tavoitteena on kerätä aineistoa , minkä avulla voitaisiin laatia yleinen ohje kevytrakenteisten kaiteiden kuntotutkimuksesta .
46 kita 3 / 2024