KITA 3/24 | Page 38

KOLUMNI

Juha-Ville Mäkinen erityisasiantuntija LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry
KUVA : SAKARI RÖYSKÖ

ILMANVAIHTO OSAKSI ENERGIAREMONTTIA

Taloyhtiöissä keskustellaan paljon energian säästämisestä . Sen hinta ja tiukkenevat ilmastotavoitteet suorastaan pakottavat pohtimaan kulutuksen vähentämistä . Säästöt eivät kuitenkaan saisi olla itsetarkoitus : myös asukkaiden terveyden ja tilojen käyttötarkoituksen tulisi ohjata päätöksiä . Onneksi näiden asioiden – energiansäästön ja terveellisen asumisen – yhteensovittaminen ei ole rakettitiedettä .
Ilman ilmanvaihtoa ei ole hyvää sisäilmaakaan Rakennuksesta poistettavan ilman mukana poistuu lämpöenergiaa , jonka määrä ja siihen käytetyt eurot ovat suhteellisen helppoa laskea . Riittää , kun tiedetään ulko- ja sisäilman lämpötilaero , arvioidaan poistettavan ilman määrä ja energian hinta . Summan suuruus voi olla yllättävä , ja houkutus säästämiseen ilmanvaihtoa pienentämällä voi olla melkoinen . Energiansäästö ja ilmanvaihdon tehostaminen auttavat molemmat säästöjen saamisessa , kun järjestelmät ovat asianmukaisesti rakennetut ja niitä käytetään oikein . Energiatehokkaat ratkaisut , kuten lämmön talteenottojärjestelmät , oikein mitoitetut sekä säädetyt ilmavirrat ja automatiikan asetusarvot ovat keskeisessä roolissa . Usein taloyhtiö voisi pienentää energiankulutusta pelkällä ilmanvaihdon kuntoon laittamisella .
Hyvä sisäilma riippuu useista tekijöistä , joista ilman vaihtuvuus on keskeinen . Ilman asianmukaisesti toimivaa ilmanvaihtoa hyvästä sisäilman laadusta ei voi puhua . Huono ilmanvaihto johtaa vakaviin ongelmiin : kosteuden kertymiseen rakenteisiin ja sen aiheuttamiin homeongelmiin , jotka voivat lopulta aiheuttaa huomattavia haittoja . Taloyhtiöiden on oltava tarkkana , ettei energiatehokkuuden alttarilla epähuomiossa uhrata asukkaiden terveyttä ja viihtyvyyttä .
Kustannustehokkuus vaatii pitkäjänteistä ajattelua Moni taloyhtiö välttelee suurien investointien tekemistä . Energiatehokkuuden parantaminen mielletään usein isoksi remontiksi , jossa uudistetaan koko lämmöntuotanto tai vaihdetaan kaikki ikkunat ja ovet . Näihin verrattuna ilmanvaihdon tehokkuuden ja energiatehokkuuden parantamiseen tarvittava rahamäärä voi olla hyvin kohtuullinen . Vanhoihin rakennuksiin ei aina kannata rakentaa uusia huoneistokohtaisia ilmanvaihtoratkaisuja tai järjestelmiä , jotka seuraavat reaaliaikaisesti asuntojen ilmankosteutta ja hiilidioksiditasoja .
Usein järkeviä investointeja ovat poistoilman lämmöntalteenotto , kanaviston puhdistus ja tasapainotus . Niiden takaisinmaksuaika on kohtuullinen , ja mikä tärkeintä , niiden avulla vähennetään huonosta ilmanvaihdosta johtuvia sisäilmaongelmia . Homevauriot ja niiden aiheuttamat remontit voivat tulla huomattavasti kalliimmiksi kuin ilmanvaihdon kunnostaminen . Samalla huolehditaan asukkaiden terveydestä ja asumisviihtyvyydestä .
Energiatehokkuuden lisäksi ihmiset arvostavat sisäilman laatua . Osakkeen ja koko taloyhtiön arvo nousee , kun sisäilman laatu on hyvä . Oikein toteutettu ilmanvaihto , energiatehokkaat ratkaisut ja pitkäjänteinen ajattelu ovat avainasemassa , kun taloyhtiöt hakevat optimia kustannustehokkuuden ja hyvän sisäilman välillä .
Näiden tekijöiden tasapainottaminen vaatii teknistä osaamista , tarkkaa suunnittelua ja usein uudenlaista ajattelua – mutta se on investointi , joka maksaa itsensä takaisin monin tavoin . n
38 kita 3 / 2024