messut | Rakennusten energiaseminaari 2022
ENERGIA PUHUTTAA PIKKU-FINLANDIASSA MARRASKUUSSA
TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN
Rakennusten energiaseminaari järjestetään tänä vuonna jo seitsemännen kerran . Seminaari ja siihen nivoutuva näyttely pidetään keskiviikkona 9.11.2022 klo 9 – 16 Pikku-Finlandiassa Helsingissä .
OHJELMARYHMÄN PUHEENJOHTAJA Risto Kosonen kertoo , että seminaaria on rakennettu nyt vuoden ajan – ja matkan varrella energia hinnasta ja sen saatavuudesta tuli ykköspuheenaihe koko Euroopassa . Seminaarin teemana onkin ’ Energiaresilienssi muuttuneessa maailmantilanteessa ’.
” Energian toimitusvarmuus ja sen vaikutukset on avaussessiomme aihe ja se on varmasti asia , joka kiinnostaa tällä hetkellä aivan jokaista .”
Ykkössession puhujatkin ovat ykköskaartia : ympäristöja ilmastoministeri Maria Ohisalo puhuu aiheesta , samoin kuin Sitran asiantuntija Oras Tynkkynen . Tiedekulmaa avaussessioon tuo LUT-yliopiston Samuli Honkapuro , joka puhuu sähkö tehon hallinnasta muuttuneessa maailmantilanteessa .
” Ykkössession kolme puhujaa tuovat sen ajankohtaisimman tiedon teemaan ”, Kosonen toteaa .
Energiayhteisöt tulevat ! Sessio 2 on ’ Energiaresilienssi ja energiapalvelut ’, jossa pohditaan mm . keinoja , miten voidaan nopeasti pienentää energia riippuvuutta ja torjua kyberuhkia kiinteistöissä . Aamupäivän paneelin aiheena on ’ Energiayhteisöt energiatehokkuutta ja -joustavuutta parantamaan ’ – eli mistä siis oikein on kysymys ?
” Uudenlaiset energiayhteisöt ja -palvelut ovat kasvava trendi , jossa esimerkiksi taloyhtiöt ovat vahvasti mukana . Tällöin vaikkapa taloyhtiö , joka ei voi syystä tai toisesta laittaa aurinkopaneeleja omalle katolleen , voi sopia naapuritalon kanssa , että paneelit asennetaankin sinne ”, Kosonen kuvailee . Paneelissa ovat mukana Thomas Ekholm Fortumilta , Timo
Koljonen Advenilta ja Sanna Öörni VTT : ltä .
Kosonen nostaa esiin Aalto-yliopiston Works-korttelin , joka on malliesimerkki innovatiivisesta energiakonseptista . Korttelin läheisyydessä sijaitsevan Nanotalon hukkalämpö on otettu talteen ja Aalto Works -korttelin käyttöön . Energia ostetaan palveluna Fortumilta .
” Kyseessä on matalalämpöinen kaukolämpöverkko , jossa ohjataan optimaalisesti lämpöjärjestelmää ja käytetään automatiikkaa tasaamaan kulutuspiikkejä .”
Kososen mukaan energiayhteisöjen nousu kulminoituu palveluiden ja datan saatavuuteen .
” Energiamuutoksen ajurina on data , joka auttaa meitä hillitsemään kulutusta koko ajan paremmin .”
Taloyhtiöstä sähkösampo ? Sessio 3 käsittelee energiatehokkuutta taloyhtiöissä . Teemu Kettunen Motivasta avaa uutta , kansallista energiansäästökampanjaa ja Petri Pylsy Kiinteistöliitosta kertoo , miten taloyhtiöt voivat muuttua sähkönkäyttäjistä sähköntuottajiksi .
Iltapäivän paneelissa on mukana – Kettusen ja Pylsyn lisäksi – Kimmo Karvinen Good House Oy : stä ja Kristian Savela St1 Oy : stä .
” Datan hyödyntäminen liittyy tietysti myös paneelin aiheisiin . Datan hallitseminen voi olla vaikeaa , mutta se on keskeinen osa digitalisaatiota esimerkiksi juuri energiantuotannon ja kiinteistöjen osalta ”, Kosonen toteaa .
Kososen mukaan rakennusten digitalisoituminen sisältää ” valtavan paljon ” liiketoimintamahdollisuuksia . ” Digitaalisella osaamisella lisätään resilienssiä , joustoja ja esimerkiksi energianvarastoinnin mahdollisuuksia .”
Terveitä kiinteistöjä , kiitos ! Kaupungit ja yritykset tarvitsevat jatkossa paljon lisää digilihaksia , jotta kiinteistökannan energiatehokkuutta saadaan optimoitua . ” Alan osaajia tarvitaan , mutta edelleen myös ihmisiä , jotka ymmärtävät sisäilma-asioita ja rakennusten terveellisyyteen liittyviä seikkoja .”
Kososen mielessä on edelleen 70-luvun energiakriisin ” perintönä ” saadut pullotalot , joissa ilma ei vaihtunut . ” Nyt meidän täytyy muistaa , että jos asunnoissa ilmanvaihto laitetaan pois päältä , kyseessä on väärä tapa säästää .” n
38 kita 3 / 2022