KITA 3/2018 | Page 48

ILMOITUS

JULKISIVUJEN SAUMAUS VAATII ERIKOISOSAAMISTA

TEKSTI: MERJA KIHL JA ARI MONONEN
SAUMALAAKSO OY on ollut mukana kiinteistöjen saumausja tiivistysurakoinnissa vuodesta 1986.
” Saumaus on yrityksemme erikoisalaa. Rakennusten sisätiloissa teemme tiivistyksiä ja palokatkoja. Julkisivuilla hoidamme saumauksien lisäksi myös muita julkisivukorjauksia ja korjaussaneerauksia. Alaamme ovat myös maalaukset, julkisivupesut ja parvekekorjaukset”, linjaa Saumalaakso Oy: n toimitusjohtaja Anton Panschin.
Hänen mukaansa valtaosa julkisivusaumojen korjauksista onnistuu yhä saumausmassojen avulla.
” Kun erilaiset julkisivupinnoitteet yleistyvät, myös paisuvat saumanauhat voivat olla yksi vaihtoehto joissakin kohteissa. Ne eivät kuitenkaan korvaa kokonaan perinteisiä saumausmassoja”, Panschin vakuuttaa.
Vesivahinkoja on vältettävä Julkisivujen korjaajiin otetaan tyypillisesti yhteyttä siinä vaiheessa, kun taloyhtiö havaitsee kosteusvaurion tai vesivuodon jo tapahtuneen.
” Asioihin kannattaisi kuitenkin puuttua jo aikaisemmin. Monesti melko uusissakin rakennuksissa näkee ennenaikaisesti rikkoutuneita saumoja, kun ensisaumaus on tehty huolimattomasti tai käytetty vääriä materiaaleja kohteeseen.”
” Saumoja on syytä tarkastella vuosittain esimerkiksi kevättalkoiden yhteydessä. Taitavat isännöitsijät kirjaavat taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnitelmiin, että julkisivujen saumat tulisi uusia noin 15 vuoden välein tai aikaisemminkin, jos saumat ovat rikkoutuneet. Saumojen tekninen käyttöikä on yleensä 10 – 25 vuotta”, Panschin muistuttaa.
” Vettä ei saisi päästä julkisivurakenteiden sisään. Jos saumat ovat rikki ja niiden uusimista pitkitetään, asioiden saaminen kuntoon edellyttää usein laajoja kalliita korjaustoimia.”
Suomessa esiintyy muun muassa keväisin suuria lämpötilan vaihteluja, jolloin päivä- ja yölämpötilojen erot saattavat olla yli 30 lämpöastetta. Kevätauringon paistaessa seinällä vieläkin korkeampia.
” Tällaisissa oloissa julkisivusaumojen toimivuus korostuu. Mikäli saumat ovat vaurioituneet ja kosteus pääsee rakenteeseen, tapahtuu elementeissä pakkasrapautumista ja rakennuksen ulkoelementtien elinkaari lyhenee. Pahimmassa tapauksessa elementit on siis vaihdettava uusiin odotettua aikaisemmin”, toteaa Panschin.
Elementtisaumaus on ammattitaitoa vaativaa käsityötä.
Ammattilaiset asialle Monesti julkisivusaumojen korjaus kannatta ajoittaa taloyhtiöissä laajemman peruskorjauksen yhteyteen. Samaan aikaan voidaan esimerkiksi huoltaa rakennuksen ulkokuorielementtejä tai parvekkeiden rakenteita.
Panschin huomauttaa, että kiinteistön julkisivumateriaalina käytetty tiili ja pesubetoni pitää myös suojakäsitellä eli impregnoida säännöllisesti.
” Tällaisia suoja-aineita on saatavilla ainakin sekä silaaniettä siloksaanipohjaisina. Aineilla suojataan huokoisia pintoja, jotta vesi ei pääse imeytymään betonin sisään.”
” Tällainenkin käsittely voi olla tarpeen noin 10 – 15 vuoden välein, esimerkiksi saumojen uusimisen yhteydessä”, Panschin suosittaa.
Julkisivusaumausten alalla on nykyisin pulaa osaavista ammattilaisista, sillä alalle valmistavaa koulutusta ei ole ollut. Aiemmin alalle kouluttauduttiin mestari / kisälli-menetelmällä.
” Nyt tilanne paranee, sillä vuonna 2017 otettiin käyttöön saumaustyökortit. Kirjallisen ja käytännön kokeen jälkeen saatavan kortin avulla saumausalan työntekijä voi osoittaa, että hänellä on hyvät tiedot ja taidot alalta. Tilaajien kannattaakin vaatia saumaustöitä tekeviltä saumaustyökorttia osoituksena ammattitaidosta”, Panschin sanoo.
Saumalaakson kotisivuille www. saumalaakso. fi on koottu saumaustietoutta ja-videoita, jotka on suunnattu sekä taloyhtiöille että alan ammattilaisille. n
48 kita 3 / 2018