KITA 3/2017 | Page 38

KUVA: STRONG FINLAND OY

Kaikilla työmailla ei aina ymmärretä, että pölyn leviämistä olisi rajoitettava hyvissä ajoin. gon jälkeen, voidaan estää ainakin lisävahinkojen syntymistä ja pienentää kustannuksia”, korostaa Niinimäki.
Pölyn leviämistä estetään Toimitusjohtaja Tomi Ollanketo Strong Finland Oy: stä toteaa alipaineistuksen estävän pölyn leviämistä tehokkaasti muun muassa vahinkosaneerausten tai korjausrakentamisen yhteydessä.
Perinteinen alipaineistus ei kuitenkaan ole täysin yksinkertaista etenkään suuremmissa toiminnassa olevissa rakennuksissa, koska suoraan ulos puhaltava alipaineistus on alttiina kaikille painetasoihin vaikuttaville ilmavirtauksille, vaikkapa hisseistä aiheutuville ilman liikkeille. Haitallista pölyä voi tällaisessa tilanteessa päästä karkaamaan suojatun alueen ulkopuolelle.
” Suuria sairaala- ja muita kohteita varten on kehitetty automatisoitu alipaineistus, jossa on varalla ylimääräistä paine reserviä. Mikäli alipaineistuksen tasaamiseksi on tarpeen lisätä alipaineistusta, se aktivoituu automaattisesti”, Ollanketo selittää.
Uudenlaisen automatisoidun valvonta- ja säätölaitteiston kehitystyö aloitettiin Suomessa jo vuonna 2012. Vuoden 2016 alussa valmistui APAD-paineentasauslaitteisto( Active Pressure Adjustment Device), joka asennetaan toimimaan yhdessä perinteisten alipaineistajien kanssa.
” Systeemi soveltuu varsinkin sellaisiin kohteisiin, joista osa on käytössä korjaustöiden aikana ja joissa pöly ehdottomasti ei saa levitä työkohteen ulkopuolelle”, Ollanketo sanoo.
” Kaikilla työmailla ei aina ymmärretä, että pölyn leviämistä olisi rajoitettava hyvissä ajoin. Toisinaan pölyä pääsee leviämään puhjenneen suojamuovin tai alaslaskettujen kattojen kautta muualle rakennukseen. Toimivalla alipaineistuksella voidaan säästää kustannuksia loppusiivouksessa.”
Suojaukset kuntoon Ensi vaiheessa APAD-laitteistoa on testattu Turun yliopistollisen sairaalan saneeraustyömaalla. Siellä on ollut noin 500
neliömetrin alueella tiiviisti osastoitua työtilaa, jossa on suoritettu pölisevää korjaustyötä. Suojatun alueen alipainetasoksi on määritetty 17 Pa( Pascalia).
Hankkeen aikana pölyä ei ole päässyt karkaamaan työtiloista.
” Osastoiduilla alueilla käytettävissä laitteistoissa tarvitaan HEPA H13-luokitetut suodattimet, jotta hienojakoinenkin pöly saadaan suodatettua pois sen sijaan että se pääsisi leviämään työtilassa”, Ollanketo painottaa.
” Myös noin vuosi sitten Suomessa voimaan tullut uusi asbestilainsäädäntö velvoittaa entistä tiukemmin valvomaan suoja-alueiden osastoinnin tiiviyttä ja paine-eroja.”
Kun suojattujen työtilojen paine-erolukemia on tutkittu mittalaitteilla, Ollankedon mukaan on huomattu useita ongelmakohtia, joista pöly voisi periaatteessa levitä muualle rakennukseen.
” Joissakin vanhoissa taloissa ilma- ja pölyvuotoja voi esiintyä jopa pistorasioiden kohdalla.”
” Pölynhallinnan täytyy olla kokonaisvaltaista. Työmailla on saatava osastoinnit, laitteet ja asenteet kuntoon.”
Vesivuodot etäseurantaan Huolellisella vedenkäsittelyllä ja kulutusseurannalla voidaan ehkäistä vesivuotoja ja-vahinkoja kiinteistöissä. Kaikki vuotokohdat eivät kuitenkaan ole helposti havaittavissa.
” Vuosittain vakuutusyhtiöt korvaavat vesivuotovahinkoja Suomessa noin 160 miljoonan euron arvosta. Joka päivä tapahtuu noin sata korvattavaa vesivahinkoa”, kertoo Fiksuveden toimitusjohtaja Henri Kajula.
Hänen mukaansa kuukausitason vedenkulutusseuranta mahdollistaa isojen vuotojen havaitsemisen vasta pitkällä viiveellä.
” Jos vettä vuotaa hukkaan esimerkiksi puoli litraa minuutissa, siitä tulee tuhat euroa lisälaskua vuosittain. Mikäli vesi kuitenkin valuu seinän sisään, rakenteelliset vahingot voivat nousta todella suuriksi, kymmeniin tai satoihin tuhansiin euroihin”, Kajula toteaa.
Fiksuvesi on kehittänyt vesivuotojen etsimiseen etäseuran-
38 kita 3 / 2017