KITA 2/2024 | Page 4

TALOYHTIÖ , TEE KOTILÄKSYT ENERGIA-ASIOISSA !

TALOYHTIÖ , TEE KOTILÄKSYT ENERGIA-ASIOISSA !

Taloudelliset syyt jarruttavat edelleen taloyhtiöiden energiatehokkuustoimenpiteitä , kertoo Isännöintiliiton tuore Energiabarometri . Monessa taloyhtiössä valtion avustusrahoilla on kriittinen rooli siinä , että hankkeet saadaan käynnistettyä . Barometri paljastaa myös , että monet isännöitsijät ja taloyhtiöt ovat skeptisiä energiatehokkuushankkeiden tuomia taloudellisia säästöjä kohtaan .
Energiabarometriin vastasi vuodenvaihteessa 276 isännöintialan ammattilaista eri puolilta Suomea ; otos kattaa noin 5 300 taloyhtiötä . Nyt neljättä kertaa julkaistu barometri antaa kuvaa Suomen taloyhtiöiden tulevaisuudesta mm . energiatehokkuuden ja lämmitysmuotojen osalta .
Yksi energiatehokkuuden airuita taloyhtiöissä on ollut maalämpö . Mikäli kysymys nousee esiin taloyhtiön yhtiökokouksessa , Isännöintiliitto kehottaa etenemään asiassa kaikessa rauhassa ja tilaamaan kunnon kannattavuuslaskelmat .
Maalämmön kannattavuuteen vaikuttavat mm . kaukolämmön hinta paikkakunnalla , sähkön hinta sekä tarvittavan lainarahan määrä ja korkokulut . Haastavaksi kuvion tekee se , että hallituksen tulisi ” ottaa näkemystä ” eli pystyä arvioimaan eri muuttujia myös tulevaisuuden osalta jollain tasolla .
Ja koska hankkeiden kannattavuuden laskennassa on niin monta muuttujaa , laskelmien teossa on fiksua käyttää teemaan vihkiytynyttä ulkopuolista asiantuntijaa . Laskelmien pohjaksi tulisi arvioida esimerkiksi kiinteistön todellista energiantarvetta , tarvittavien maalämpökaivojen määrää sekä kiinteistön sähkönkulutuksen kasvua .
Paikallisen kaukolämmön hinta vaikuttaa maalämpöremontin kannattavuuteen aika tavalla . Kun yhdessä kaupungissa maalämpö on kannattavaa lyhyelläkin aikavälillä ( kiitos kalliin kaukolämmön ), niin toisessa kaupungissa investointia ei saada plussalle pitkälläkään aikavälillä ( kiitos halvan kaukolämmön ). Naapurit Helsinki ja Vantaa tarjoavat kutkuttavasti skaalan ääripäät : Helsingissä kaukolämpö on tilastojen mukaan Suomen kalleinta , Vantaalla taas halvinta .
Sekin pitää muistaa , että lämpöpumput kasvattavat kiinteistösähkön kulutusta merkittävästi , joten sähkön hinnanvaihtelu voi vaikuttaa hankkeen kannattavuuteen suuresti . Viime talven sähkön hinnannousu pelästyttikin osan taloyhtiöistä laittamaan suunnittelussa olevia maalämpöhankkeita jäihin .
Mitä muuta pitäisi aihepiiristä tietää ? – Laskelmissa ja päätöksenteossa kannattaa huomioida myös laitteiden uusimistarpeet ja huoltopalvelujen kulut vuosittain . Lämpöpumpun tekninen käyttöikä on noin 20 vuotta ja maahan poratun maalämpökaivokentän tekninen käyttöikä vähintään 40 vuotta . Lämpöpumppujärjestelmien käyttökustannukset muodostuvat sähkökustannuksen ja mahdollisen etävalvonnan lisäksi lämpöpumpun vuosihuollosta ja LTO-laitteiden suodattimien vaihdosta / pesusta .
Maalämpöratkaisuissa taloyhtiö myös pääsääntöisesti itse omistaa lämmityslaitteiston ja vastaa sen huollosta myös eri tasolla kuin esimerkiksi kaukolämmössä , jossa lämmitys ostetaan palveluna ja laitteistosta vastaa energiayhtiö .
Moni taloyhtiö pohtii tietysti sitäkin , että mistä rahat energiaremppaan saadaan . Taloyhtiöiden energiatehokkuutta ja päästöttömyyttä parantaville hankkeille on nykyisin saatavilla pankeista niin sanottua vihreää taloyhtiölainaa sekä EIR-takausta , mutta nämä vaihtoehdot ovat vielä huonosti tunnettuja .
EIR-takaukset ovat saatavilla pankkien kautta ja ne ovat osa EU-Invest lainantakausohjelmaa , tarkoituksena nimenomaan vauhdittaa mm . taloyhtiöiden energiatehokkuutta parantavia investointeja . Pakkaa sekoittaa kuitenkin se , että osa pankeista tarjoaisi EIR-takauksia vain yrityksille .
Vihreän lainan tai EIR-takauksen houkutteleva puoli taloyhtiön näkökulmasta on se , että lainaehdot voivat olla tavanomaista taloyhtiölainaa edullisemmat ja / tai rahoituksen saatavuus voi olla tavallista helpompaa .
Onko teidän taloyhtiönne jo ollut pankkiin yhteydessä ?
PETRI CHARPENTIER
2 / 2024
JULKAISIJA PubliCo Oy Pälkäneentie 19 A 00510 Helsinki puh . 020 162 2200 info @ publico . com www . publico . com
PÄÄTOIMITTAJA Petri Charpentier
TUOTEPÄÄLLIKKÖ Ulla Höckerstedt ulla . hockerstedt @ publico . com
TOIMITUKSEN KOORDINAATTORI Liisa Hyvönen
GRAPHIC DESIGN Riitta Yli-Öyrä
ILMOITUSMYYNTI Paul Charpentier paul . charpentier @ publico . com puh . 020 162 2220
Mirkka Lindroos mirkka . lindroos @ publico . com puh . 020 162 2240
TILAAJAPALVELU puh . 03 424 6 5309 tilaajapalvelu @ atex . com
TOIMITTAJAT Sami J . Anteroinen Ari Mononen Merja Maukonen Jari Peltoranta Pekka Lehtonen
KANNEN KUVA Shutterstock
PAINO Printall AS
www . kita . fi
ISSN 2341-8354 ( painettu ) ISSN 2341-8362 ( verkkojulkaisu )
@ KITAmediaFI ( X ) KITAlehti ( Facebook ) KITA – kiinteistö & talotekniikka ( LinkedIn )
kita @ publico . com
4 kita 2 / 2024