KITA 2/2023 | Page 22

ILMOITUS

ASUMISVIIHTYVYYTTÄ JA ENERGIASÄÄSTÖÄ AUTOMATISOIDULLA AURINKOSUOJAUKSELLA

TEKSTI : MERJA MAUKONEN KUVAT : SUOMEN AURINKOSUOJAUS RY
Automatisoitu dynaaminen aurinkosuojausjärjestelmä parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja sisätilojen viihtyisyyttä . Aurinkosuojauksen suunnittelun tueksi on kehitetty simulointiohjelmisto , jolla voi vertailla erilaisia vaihtoehtoja .
ILMASTONMUUTOKSEN TORJUMINEN ja energiakriisi puhuttavat niin kotimaassa kuin globaalistikin . Rakennusten energiatehokkuus ja energian säästäminen kiinnostavat kiinteistöjen omistajia ja asukkaita sekä suunnittelu- , rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisia .
Talvikaudella energiaa kuluu lämmittämiseen . Kesällä puolestaan hellejaksojen pitenemisen vuoksi sisätilojen koneellinen jäähdyttäminen vaatii aiempaa enemmän energiaa .
Koneellisen jäähdyttämisen haukkaamaa osuutta energiankulutuksesta voidaan pienentää huomattavasti modernilla aurinkosuojauksella . Samalla rakennuksen energiatehokkuus paranee . Nykyaikaisen dynaamisen aurinkosuojauksen hyödyt ovatkin yhä useamman tiedossa .
” Aurinkosuojaus on energiaa kuluttamaton ratkaisu sisätilojen lämpötilan hallintaan . Energiaa kuluttamattomilla ratkaisuilla ja energiatehokkaalla rakentamisella on suuri merkitys sekä taloudellisesti että ilmaston ja hiilineutraaliustavoitteiden kannalta ”, sanoo Suomen Aurinkosuojaus ry : n puheenjohtaja Petri Rokkanen .
Suomen Aurinkosuojaus ry on vuonna 1980 perustettu suomalaisten aurinkosuoja-alan yritysten etujärjestö . Yhdistys valvoo jäsentensä etuja ammatillisissa , teknisissä ja kaupallisissa kysymyksissä . Yhdistys edistää alan ja sen palvelujen tunnettuutta sekä alan pioneerina kouluttaa aurinkosuojausalan ammattilaisia omassa Aurinkosuojaus Akatemiassaan .
Euroopassa aurinkosuojausta käytetään alle 50 prosentissa kiinteistöistä . Automatisoiduilla ja nykyaikaisilla aurinkosuojausratkaisuilla suojausta voitaisiin tehostaa huomattavasti : eurooppalaisten rakennusten koneelliseen jäähdytykseen kuluvaa energiaa voitaisiin vähentää 60 prosenttia vuoteen 2050 mennessä .
” Suomessa matalalta paistava aurinko läpäisee ikkunat helpommin kuin monissa muissa Euroopan maissa , joten meilläkin aurinkosuojauksen potentiaali energiansäästössä on merkittävä . Talvella dynaaminen aurinkosuojaus auttaa hyödyntämään auringon lämpöä , mikä vähentää lämmityskustannuksia ”, Rokkanen sanoo .
Simulointiohjelmisto suunnittelun tukena Aurinkosuojaus kannattaa huomioida jo suunnitteluvaiheessa , jotta kokonaisratkaisu toimii optimaalisella tavalla . Suunnittelun avuksi on kehitetty LVI-simulointiohjelmisto , jolla aurinkosuojauksen tarpeen voi laskea suunnitteluvaiheessa .
” Laskennan pitää olla ohjaavaa , ei toteavaa . IDA ICE -simulointiohjelmistolla suunnittelija voi laskea , kuinka erilaiset vaihtoehdot kuten sälekaihtimet , screenkaihtimet ja ikkunalasit vaikuttavat rakennuksen sisälämpötilaan ja jäähdytystarpeeseen ”, sanoo Equa Simulation Finlandin toimitusjohtaja ja tekniikan lisensiaatti Mika Vuolle .
Vuolle on ollut mukana kehittämässä IDA ICE -simulointiohjelmistoa . Ohjelmiston avulla voi selvittää , miten määräysten mukainen sisälämpötila voidaan saavuttaa mahdollisimman energiatehokkaasti .
Paras lopputulos saavutetaan , kun arkkitehti , rakennusliike , LVI-suunnittelija ja valaistussuunnittelija tekevät yhteistyötä sopivan aurinkosuojausratkaisun suunnittelussa . Suomen Aurinkosuojaus ry : n jäsenliikkeet tarjoavat myös suunnitteluapua .
22 kita 2 / 2023