NÄKÖKULMA
Anssi Salonen FIGBC Vaikuttamisen ohjausryhmän jäsen Hankekehitysjohtaja , A-Insinöörit
KIERTOTALOUDESTA SEURAAVA RAKENTAMISEN TOIMINTAMALLI
Viime vuoden lopulla ilmestyi kaksi merkittävää luontoarvojen laajempaa ja läpileikkaavampaa huomioimista käsittelevää raporttia . Hallitustenvälisen luontopaneelin IPBES : in ns . nexus-raportti ja FIGBC : n Kestävyyden kuntotarkastus . Näistä molemmat saattoivat monelta hukkua joulun kiireisiin , joten lienee aihetta palata niiden keskeisiin viesteihin .
Kytkeytyneet visaiset haasteet vaativat meiltä parempaa Tiivistäen voi todeta , että useista kansainvälisistä sitoumuksista ja tavoitteista huolimatta nykytoimet ovat vielä hajanaisia , eivätkä ne ole riittäviä tarvittavan kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi . Kestävyysmurros tarkoittaa syvällistä näkemysten sekä rakenteiden ja toimintojen muutosta pysäyttää luontokato ja hillitä ilmastonmuutosta . Sen lisäksi että ilmastonmuutos ja luontokato ovat perustavanlaatuisia haasteita , ovat ne vahvasti myös toisiinsa kytköksissä . Ristiinkytkeytyminen ja monitahoisuus hankaloittavat yksinkertaisten ratkaisujen löytymistä . Kiertotalousperiaatteiden omaksuminen on keskeisiä työkaluja tavoitella maapallon kantokyvyn rajoissa menestyvää kiinteistö- ja rakennusalaa .
Kiinteistö- ja rakennusalalla on nähtävissä nopeasti kasvava määrä positiivista aloitteita ja ulostuloja . Edelläkävijät toteuttavat jo nyt hyviä ratkaisuja ja tekevät kannattavaa liiketoimintaa .
Kiertotalouden omaksuminen pienentää hiilipiikkiä heti Rakennusten konversiot säästävät luontoa ja vähentävät tarvetta uusille rakennuspaikoille . Teollisuudenaloista rakentaminen kuluttaa eniten raakaaineita . Kestävyyssiirtymää tavoiteltaessa meidän on haastettava vallitsevat näkemyksemme . Kestävyyden kuntotarkastuksen mukaan Suomessa rakennuksien elinkaari on vaatimaton . Hyvänä tavoitteena voisi olla Kiertotalouden green dealin mukaisesti pidentää rakennusten elinkaaria 20 prosenttia vuoden 2015 tasosta vuoteen 2035 mennessä .
Jokaisen hankkeen kohdalla tulisi miettiä voidaanko hyödyntää jo kerran tehtyä . Jatkamalla rakennuksen elinkaarta , säästämme luontoa ja vähennämme tarvetta uusille rakennuspaikoille . Hienoja julkisia esimerkkejä löytyy useita . Peruskorjauksissa on osoitettu laskelmilla päästöjen jäävän uudisrakentamista pienemmäksi sekä lyhyellä että 50 vuoden tarkastelujaksolla .
Tahto ja päättäväisyys tukevat uusien innovatiivisten ja vähäpäästöisten materiaalien luontia Kunnianhimoisissa hankkeissa tulee vastaan tilanteita , joissa valmiita kiertotalousratkaisuja ei välttämättä löydy . Helsingin Jätkäsaareen toteuttava Pohjoismaiden ensimmäisen kiertotalouskorttelin julkisivujen osalta kävi juuri näin . Kiertotalouskortteli on yhteisöllinen kerrostalokortteli , joka suunnitellaan , rakennetaan ja jossa asutaan kiertotalouteen perustuvan konseptin mukaisesti . Hankkeen kehittämisteemoina ovat rakentamisenaikainen kiertotalous sekä kohtuuhintaiset ja toistettavat kiertotalousratkaisut .
Markkinoilta ei kartoituksessa löydetty julkisivuun sopivaa ja asemakaavan mukaista materiaalia , joten sellainen piti luoda . Urakoitsijana toimivan YIT : n ja kestävän rakentamisen konsulttina toimivan A-Insinöörien toimesta saatiin yhteen Iittalan lasitehtaan , Wienerbergerin ja kohteen arkkitehtisuunnittelusta vastaava ARK-house arkkitehtitoimiston henkilöt . Keskusteluiden pohjalta syntyi ajatus kierrätyslasia ja saniteettiposliinia sisältävästä kiertotaloustiilestä .
Uuden innovatiivisen tuotteen päätyminen tuotteeksi Wienerbergerin mallistoon edellytti siis Yrjö ja Hanna Kotien tilaajana asettamia tavoitteita , erilaisten toimijoiden yhteistyötä ja ennakkoluulotonta ajattelua – jopa koetiilet esitestattiin URF-tapahtuman paviljongissa . n
Green Building Council Finlandin blogeja kirjoittaa joukko kestävästi rakennetun ympäristön asiantuntijoita . Lue lisää figbc . fi
48 kita 1 / 2025