Suomen LVI-liitto SuLVI ry
KOLUMNI
Antti Alanko Kirjoittaja toimii Suomen LVI-liiton kouluttajana ja IV-asiantuntijana mm . ilmanvaihdon katsastuskoulutuksissa , jotka ovat osana Terveet Tilat 2028 -hanketta.
ILMAVIRTOJEN MITTAUS JA TASAPAINOTUS – OPAS ON TEHTY SISÄILMASTON LAADUN VARMISTAMISTA VARTEN
ILMAVIRTOJEN MITTAUS ja tasapainotus , eli tuttavallisemmin säätötyöt , ovat keskeisiä rakennusten terveellisen ja energia tehokkaan sisäilmaston varmistamisessa . Lisääntynyt huomio energiatehokkuuteen ja rakennusten tiiveyteen on korostanut tasapainotuksen merkitystä erityisesti paine-erojen hallinnassa . Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus -opas tarjoaa kattavat ohjeet , joiden avulla pyritään yhtenäistämään käytäntöjä , parantamaan alan ammattitaitoa ja tukemaan eri osapuolten yhteistyötä .
Tasapainotus varmistaa , että tulo- ja poistoilmavirrat ovat tasapainossa ja rakennuksen sisäilma pysyy suunnitellulla tasolla . Oikein tehty säätötyö parantaa viihtyvyyttä , vähentää energiahäviöitä ja estää rakenteiden kosteusongelmia . Työskentelytapojen kirjavuus ja alan koulutuksen puute ovat kuitenkin johtaneet laadunvaihteluihin . Tilaajilla on harvoin keinoja arvioida palvelun laatua , ja oppaan tarkoituksena on vastata näihin haasteisiin .
Oppaan teoreettinen osuus painottaa suunnitelmallisuutta ja ilmanvaihtojärjestelmien perusteiden tuntemusta . Rakennuksen paine-erojen hallinta on keskeistä onnistuneessa säätötyössä , ja oppaassa esitellään mm . rakennusten paineerojen muodostumisen perusteet , niihin vaikuttavia tekijöitä , sekä ohjeistetaan paine-erojen mittaamiseen ja huomioimiseen tasapainotustyön yhteydessä . Lisäksi käsitellään päätelaitteiden , kanavien ja muiden komponenttien ominaisuuksia sekä mittalaitteiden valintaa ja käyttöä .
Suunnitteluratkaisuilla on myös suuri vaikutus tasapainotuksen onnistumiseen . Esimerkiksi tilavaraukset ja ilmanvaihtolaitteiden huoltoetäisyydet on huomioitava jo rakennuksen arkkitehtuurissa , jotta voidaan taata laitteiden luotettava toiminta , säätö ja huoltomahdollisuudet . Oppaassa painotetaan myös mittausepävarmuuden arviointia – erityisesti pienillä paineeroilla suhteelliset virheet voivat merkittävästi vääristää tuloksia .
Käytännön ohjeet Tasapainotustyöhön valmistautuminen alkaa suunnitelma-asiakirjojen läpikäynnistä ja kohteen järjestelmien tarkistamisesta . Huolellinen valmistautuminen nopeuttaa työtä ja vähentää virheitä . Oppaan käytännön osuus tarjoaa myös ohjeet mittausmenetelmien valintaan , paine-erojen mittaamiseen ja suhteellisen säädön toteutukseen .
Oppaassa painotetaan mittausten luotettavuutta ja raportoinnin merkitystä . Hyvin laadittu raportti sisältää kaikki tiedot , joiden avulla mittaukset ovat toistettavissa ja arvioitavissa luotettavasti . Mittauspöytäkirjamallit tulevat päivittymään kesällä 2025 osana Terveet Tilat 2028 -ohjelmaa.
Yleisimmät haasteet ja ratkaisut Tasapainotustyöhön liittyy usein haasteita , jotka voivat liittyä mm . ilmanvaihtojärjestelmän ominaisuuksiin , rakennuksen rakenteisiin tai järjestelmän säädettävyyteen . Yleisiä ongelmia ovat esimerkiksi väärät mittausmenetelmät , päätelaitteiden virheelliset asennukset tai automaatiojärjestelmien toimintahäiriöt . Oppaassa on esitelty yleisiä ongelmatilanteita ja hyviä käytäntöjä ongelmien ennaltaehkäisemiseksi ja ratkaisemiseksi .
Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus -opas on vapaasti saatavilla osoitteessa talotekniikkainfo . fi . Se tarjoaa työkalut ilmavirtojen säätöön kaikille alalla toimiville , kuten suunnittelijoille , urakoitsijoille ja tilaajille . n
Kooste artikkelista , jonka on koonnut IV-asiantuntija , rakennusterveysasiantuntija ( C-24269-26-18 ) Antti Alanko ProBoreal Oy : ltä Sisäilmastoseminaariin 2025 . Artikkelin lähteinä käytetty : Mäkinen S ., Alanko A ., Lindhom J ., Määttä J ., Luoma J ., Näppi J . ja Penttilä J . 2023 . Ilmavirtojen mittaus ja tasapainotus . Talotekninen teollisuus ja kauppa Ry .
24 kita 1 / 2025